Jongeren positiever dan vier jaar geleden

24 juni 2009

DORDRECHT - Het onderzoeksrapport 'Veilig opgroeien en gezondheid van jongeren in Dordrecht 2008' laat een positief beeld zien. Uit het onderzoek blijkt dat jongeren (12 tot 18 jaar) zich over het algemeen beter voelen en zich positiever opstellen en gedragen dan 4 jaar geleden. De vragen gingen onder andere over voeding, beweging en gewicht, mondverzorging, genotmiddelengebruik en gokken, seksueel gedrag en vrijetijdsbesteding. Maar ook over de situatie thuis en op school en over de lichamelijke en psychische gezondheid.

De gecombineerde Communities that Care (CtC)/GGD-Jeugdgezondheidsmonitor is in oktober-november 2008 afgenomen door de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zuid-Holland Zuid. Met het onderzoek is de gezondheid van jongeren tussen de 12 en 18 jaar in kaart gebracht en de mate waarin risicofactoren voorkomen die ten grondslag liggen aan jeugdproblematiek.

Met het onderzoek is ook het project 'Veilig Opgroeien in Dordrecht’ (CtC) geëvalueerd. Deze wetenschappelijke preventiestrategie onder de naam ‘Veilig Opgroeien’ is sinds 2004 in de wijken Noordflank, Reeland en Staart ingezet. Op basis van de uitkomsten van de CtC-monitor in 2004 is voor deze drie wijken een preventieplan gemaakt met als doel probleemgedrag en maatschappelijke uitval van jongeren te voorkomen en of terug te dringen.
 
Het onderzoek laat zien dat jongeren minder alcohol of drugs gebruiken dan vier jaar geleden. Het percentage jongeren dat wel eens softdrugs gebruikt, is gedaald van 9% naar 6%. Ook het percentage jongeren dat dagelijks 10 of meer sigaretten rookt is afgenomen van 6% naar 4%. Het belang van godsdienst is van 29% (2004) toegenomen naar 39% (2008). Steeds meer jongeren hebben gezonde opvattingen en duidelijke normen als het gaat om wenselijk gedrag. Op de vraag 'Wat mis je in de buurt' antwoordde 29% van de ondervraagden met hangplekken, 25% met pleintjes, en 24% mist een voetbalveld. Het percentage tienerzwangerschappen in heel Dordrecht is ongeveer gelijk gebleven. Eén op de 25 jongeren spijbelt wel eens.
 
Het CtC-project Veilig Opgroeien in Dordrecht krijgt geen vervolg. Dit heeft het college van Burgemeester en wethouders in haar vergadering van 23 juni 2009 besloten. In de afgelopen jaren is de preventieve aanpak van het project opgenomen in het Programmaplan Jeugd. Over 4 jaar kan wel weer worden geëvalueerd hoe het gaat met de gezondheid en het probleemgedrag van jongeren van 12 tot 18 jaar.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.