De wereld op zijn kop bij funderingsherstel

10 juli 2009

DORDRECHT - Door lekke drainerende riolen zijn in Dordrecht houten funderingen onder woningen droog komen staan en weggerot. Funderingsherstel moet met het hele bouwblok tegelijkertijd uitgevoerd worden. Als slechts een of enkele woningen hersteld worden ontstaan verschilzettingen en scheuren. Bij een slechte fundering hoort de gemeente dan aan te schrijven en te handhaven. Tot op heden heeft ze dat nog nauwelijks gedaan, de laatste jaren al helemaal niet. Het rapport van de Rekenkamer Dordrecht “Palen boven water” dd. 2009 maakt gehakt van het gemeentelijk beleid en geeft 6 adviezen waarvan er 3 gaan over de handhaving. Wethouder Kamsteeg heeft aangegeven zich niets aan te trekken van het rapport en de adviezen van de Rekenkamer naast zich neer te leggen.

Omdat de gemeente eigenaren nog steeds niet aanschrijft ontstaan in diverse bouwblokken situaties waarbij door één of enkele niet willenden situaties, dat mensen al jaren aan de extra hypotheek voor funderingsherstel betalen, hun huis niet is te verkopen en funderingsherstel niet is uit te voeren en/of een situatie waarbij de eerder afgesloten hypotheek voor funderingsherstel moet worden verhoogd omdat de kosten zijn opgelopen.

Een aantal eigenaren hebben de hulp van de Belangen Vereniging Funderings Problematiek (BVFP) ingeroepen. Degenen die willen herstellen maar dat niet kunnen omdat één of meerdere eigenaren niet mee willen werken ondertekenen een verklaring waarin zij aangeven bereid zijn mee te werken aan funderingsherstel en akkoord gaan met een verzoek van de BVFP aan de gemeente Dordrecht tot aanschrijving van degenen die de verklaring niet ondertekenen.

Intussen is dit gebeurd voor bouwblok B.075 aan de Krommedijk, C.906 in de Javastraat en C.074 in de Sumatrastraat.  De BVFP hoopt met deze actie te bereiken dat de gemeente Dordrecht haar taak serieus oppakt, het funderingsherstel op deze locaties nu snel van de grond komt, verdere problemen worden voorkomen en dat mensen weer vertrouwen krijgen in hun herstelde woning en een situatie ontstaat waardoor ook de straat opknapt. Als andere bouwblokken met een geringe funderingshandhavingstermijn zich melden bij de BVFP kunnen ze in het rijtje aansluiten.

Meer informatie: www.platformfundering.nl/dordrecht

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.