Gemeente dimt straatverlichting Stadspolderring

13 augustus 2009

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht doet dit najaar tests met energiezuinige straatverlichting op de Stadspolderring. Het gaat om een test met wit licht. Daarnaast wordt de verlichting van de Stadspolderring ’s nachts gedimd. De tests starten begin september. Ter voorbereiding worden de lichtpunten vervangen. Dit gebeurt vanaf 18 augustus.

Het verkeer hoeft niet te worden omgeleid tijdens de werkzaamheden. Automobilisten kunnen wel korte tijd enige hinder ondervinden.
 
Op het zuidelijke deel van de Stadspolderring wordt energiezuinig licht geïnstalleerd. De kleur van de verlichting is anders, namelijk wit. Dit licht wordt in de nachtelijke uren, tussen 23.00 uur en 06.00 uur, ook eens gedimd. Op het noordelijke deel van de Stadspolderring wordt de test beperkt tot het nachtelijk dimmen van de bestaande gelige verlichting.
 
Energie besparen
Normaal brandt het licht in de avonduren, de nachtelijke uren en de ochtendspits even sterk. ’s Nachts rijden er minder auto’s langs. De test moet aantonen of het licht tussen 23.00 en 06.00 uur gedimd kan worden om zo energie te besparen. De gemeente verwacht met deze proef 60% (37000 KWh/jaar) op het huidige energieverbruik te kunnen besparen. Ook moet de proef aantonen of het witte licht als voldoende ervaren wordt. Het is belangrijk dat het verkeer nog altijd veilig gebruik kan blijven maken van de weg. Ook het gevoel van veiligheid is van belang.
 
Enquête
In het najaar ontvangen bewoners die direct aan de Stadspolderring wonen een enquête om de proeven te beoordelen. In de enquête staan vragen over de sterkte van het licht, de kleur van het licht en het gevoel van veiligheid. Op basis van de resultaten van het onderzoek bepaalt de gemeente of het beleid voor de straatverlichting in Dordrecht wordt aangepast of verscherpt.
 
Energiebesparing niet nieuw
De proeven met de straatverlichting passen binnen het beleid van de gemeente om te kiezen voor groene energie. De gemeente Dordrecht streeft ernaar om, in haar werkzaamheden voor de stad, het milieu zoveel mogelijk te ontzien. Zo maakt Dordrecht al gebruik van energie uit verbranding van afval door het afvalverwerkingsbedrijf HVC. Met openbare verlichting kan veel energie worden bespaard. Begin jaren negentig liep de gemeente voorop door bij vervanging van oude armaturen consequent te kiezen voor energiezuinige verlichting. 

De laatste jaren worden bovendien led-lampen gebruikt bij signaalverlichting op bruggen, in verkeerslichten en voor het aanlichten van bijvoorbeeld gebouwen. De gemeente gaat op termijn ook proeven uitvoeren in de Voorstraat, Driessenstraat en de Grote Spuistraat (zogenoemde Couleur Locale straten). In de winter van 2009-2010 wordt een proef met de seizoensverlichting met led-verlichting uitgevoerd. Bij deze proef test de gemeente verschillende kleuren en materialen. Uit een onlangs uitgekomen Energiescan Openbare Verlichting en energiebesparing op straatverlichting, blijkt dat de gemeente Dordrecht met haar beleid gunstig afsteekt bij andere gemeenten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.