Schaakclub Klockelaer jubileert vitaal met Max Euwe als symbool

20 augustus 2009
Schaakclub Klockelaer jubileert vitaal met Max Euwe als symbool

DORDRECHT - Overdag-schaakclub De Klockelaer jubileerde vandaag (20 augustus) vitaal. Het was een gelegenheid om senioren en mensen met tijd overdag te wijzen op een bijzondere gelegenheid. Dat ging, om stil te staan bij een kwart eeuw schaakgeschiedenis in de Klockelaer, met enkele festiviteiten. Met dank aan de schaaksite van tom van Bokhoven (www.tomsschaakboeken.nl) wordt daarvan in woord en beeld verslag gedaan. Naast vooral gezellig schaken werd er ook gesproken.

 Schaken is vitaminen voor de geest. Daarom gaat deze denksport een leven lang mee."  De strijdbare Dordtse ereburger Charlotte van Praag (1910-2002) wees hier graag op.
Schaakpromotor Hans Berrevoets (van schaakvereniging de Willige Dame) citeerde daarom donderdagmorgen (20 augustus) Charlotte van Praag, die als bekende Dordtse vrouw voor 2010 al is opgenomen in de Dordtse historische kalender om haar honderdste geboortedag niet te vergeten. Berrevoets feliciteerde via de herinnering aan de vitale Charlotte van Praag schaakclub De Klockelaer met het 25-jarig bestaan.

Om het jubileum te vieren, was er in het ouderencenturm een feestelijke ochtend - met gratis koffie en cake - voor alle schaakliefhebbers. Een aantal schreef zich direct in voor het nieuwe kampioenschap van de overdag-schaakclub, dat op donderdag 27 augustus aan de Tak van Poortvlietstraat om half tien begint.

Co Buntsma (75) zal dan weer als wedstrijdleider optreden, terwijl Tom van Bokhoven (73) van de schaaksite www.tomsschaakboeken.nl voor de communicatie zorgt. Buntsma vroeg in zijn openingswoord ook aandacht voor zijn twee voorgangers als wedstrijdleider: Willem van der Koogh en Ton Mans. Zij hebben in een kwart eeuw de club mee gedragen.

Het centrum voor ouderen, De Klockelaer, wil op allerlei manieren senioren actief houden. De jubilerende schaakclub is er een voorbeeld van. Volgens schaakpromotor Hans Berrevoets zijn er genoeg mogelijkheden om deze denksport vitaal te houden en aan nieuwe beoefenaars van alle leeftijden te helpen.
Hij wees op de grote symbolische waarde van de enige Nederlandse schaakwereldkampioen Max Euwe. Toen hij in 1935 tot de sterkste schaker van de wereld werd gekroond, kwam er zelfs een bijzonder tegeltje op de markt. Hij stelde de schaakclub voor om die tastbare herinnering aan de grootste Nederlandse schaker aller tijden als symbool te gaan gebruiken voor clubactiviteiten.
,,De schaaksport stond 37 jaar na de titel voor Euwe weer volop in de belangstelling in 1972 dankzij het wereldkampioenschap voor Bobby Fischer. Nu 37 jaar later zet schaakclub de Klockelaer de sport ook in de schijnwerpers en de bestaande avondclubs Dordrecht en de Willige Dame kunnen daar ook gebruik van maken", aldus de promotor.

Euwe heeft ook in Dordrecht geschiedenis geschreven. Hij ging na de verovering van zijn wereldtitel op toernee door Nederland en hield in 1936 een lezing in Dordrecht in het monumentale pand de Gulden Os aan de Groenmarkt, dat ook als zaal Americain bekendheid heeft genoten. Thans is er de Hoofdbibliotheek te vinden. Het gehele gemeentebestuur met burgemeester De Gaaij Fortmann op de voorste rij genoot van een bijzondere avond. In 2010  zal het 75 jaar geleden zijn dat Euwe de wereldtitel veroverde.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.