Nieuwe vergadervleugel Stadskantoor geopend

02 september 2009
Nieuwe vergadervleugel Stadskantoor geopend

DORDRECHT - Burgemeester R.J.G. Bandell opende op 1 september de vernieuwde vergadervleugel van het Stadskantoor. De zogenaamde Oostvleugel van het Stadskantoor is het afgelopen jaar ingrijpend verbouwd. In de Oostvleugel zijn vergaderkamers gemaakt, waarmee in grootte kan worden gevarieerd, doordat gebruik is gemaakt van flexibele wanden. Kamer 1 is onherkenbaar veranderd. Burgemeester Bandell: “Ik hoop dat het nieuwe vergadercentrum een bron van inspiratie zal zijn, voor ieder die hier zijn dagelijks werk verricht en voor al die mensen die elkaar hier ontmoeten.”

Precies een jaar geleden begon de verbouwing. Burgemeester Bandell: “En dat was geen overbodige luxe, want zelden is in de praktijk de noodzaak van een verbouwing zo aangetoond.” De raad had te maken met te weinig ruimte, te beperkte voorzieningen, te slechte zichtlijnen en te weinig klimaatbeheersing. De invoering van het dualisme en de veranderde werkwijze van de raad maakten dat die beperkingen zichtbaar werden. “Wanneer op dinsdagen de Dordtse Kamers vergaderden, inclusief het Sprekersplein, was het bijna dringen in de gangen.” De Oostvleugel is nu het domein van de Dordtse Kamers van de gemeenteraad en van de griffie, die de raad in zijn werk ondersteunt. Burgemeester Bandell vervolgt: “Al moet ik daar meteen bij zeggen dat er door de medewerkers intensief gebruik w ordt gemaakt van de vergadermogelijkheden, als de Dordtse Kamers niet vergaderen.”

Geen eenvoudige klus
De verbouwing van de vergadervleugel is nu voltooid. Het was geen eenvoudige klus om binnen bestaande structuren en contouren zoveel ruimte, licht en functionaliteit onder te brengen. Burgemeester Bandell: “Een lastig karwei, ook al omdat tijdens de verbouwing rekening moest worden gehouden met het ICT Rekencentrum, dat direct naast de bouwplaats ligt. Om de continuïteit van het Rekencentrum te waarborgen, moest de uitvoering zeer zorgvuldig gebeuren. Al te grote trillingen zouden het werk van het rekencentrum immers kunnen verstoren.”

Een paar bijzondere functionele voorzieningen in de Oostvleugel die niet alleen voor medewerkers maar ook voor pers en inwoners zorgen voor beter zicht, beter geluid en meer ruimte:

  • Beweegbare wanden in de twee grote kamers en gemakkelijk verplaatsbaar meubilair in de vergaderkamers;
  • In vergaderkamer 1 zijn de blikvangers de ophijsbare tafel en een beweegbare ring;
  • Plafondkoeling, waarmee het binnenklimaat snel kan worden geschakeld naar een bij het gebruik passend niveau, variërend van kleine tot grote groepen mensen;
  • Er is zijn totaaloplossingen bedacht voor presentatie-, communicatie- en informatieapparatuur. In kamer 1 is een videosysteem aangebracht, waarmee de vergadering ook buiten de kamer kan worden gevolgd. Dat betekent dat meer belangstellenden dan voorheen een vergadering kunnen volgen;
  • Er is een kleine ontvangstbalie gekomen voor de vergadervleugel;
  • Tegelijk met het werk aan de Oostvleugel is ook de centrale balie in de hal van het Stadskantoor vervangen, zodat de begane grond nu overal eenzelfde moderne uitstraling heeft.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.