Platform Stedelijke herdenking Dordrecht voortgekomen uit werkgroep rond de tweede wereldoorlog

29 september 2009

DORDRECHT - Het Platform Stedelijke herdenking in Dordrecht timmert met de historie aan de weg. In het verleden was de inzet vooral gericht op de tweede wereldoorlog, maar de activiteiten verbreiden zich stap-voor-stap. Het Platform werkt samen met de stichting historische Platform.

De twee organisaties vertegenwoordigen circa negentig procent van alle historische groepen in de stad of organisaties die de historie een goed hart toedragen. Het Platform Stedelijke Herdenking begon met een speciale herdenkingsdienst in de Wilhelminakerk op zondag 4 mei 2008 om passend stil te staan bij de dag van de dodenherdenking. Daarbij stond ook de psalm van het verzet, nummer 43, centraal. In negentig procent van de Dordtse kerken was er toen aandacht voor psalm 43 als vorm van dodenherdenking. De Dordtse verzetsheld Leendert Keesmaat had de psalm op zijn lippen voor zijn executie als één van de achttien uit het gedicht van Jan Campert in 1941.

Een herdenking van de Kristallnacht volgde in november 2008, zeventig jaar na de eerste openlijke Jodenvervolging in nazi-Duitsland. De Dordtse historiesche kalender komt als idee ook uit de koker van het platform. Aan deze historische promotie wordt nog gewerkt. de straatnamendiscussie is een nieuwe actie van het Platform onder voorzitterschap van Hans Berrevoets. In het Reformatorische Dagblad van vandaag laat namens de fractie Christenunie/SGP Pieter Verhoeve weten waardering te hebben voor het Platform en met name om de Marnixstraat in Krispijn meer te laten zijn als een straat van een dichter. Marnixs zat in 1572 de Vrije Statenvergadering in Dordt voor namens de Prins van Oranje.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.