22 kandidaten voor burgemeestersfunctie Dordrecht

01 oktober 2009
22 kandidaten voor burgemeestersfunctie Dordrecht

DORDRECHT - Voor de burgemeestersvacature van de gemeente Dordrecht hebben zich 22 sollicitanten gemeld bij de commissaris van de Koningin in Zuid-Holland.

De kandidaten, onder wie vier vrouwen, variëren in leeftijd van 28 tot 64 jaar. Onder de kandidaten bevinden zich elf (oud)burgemeesters en zeven (oud)wethouders.
De verdeling over de politieke partijen is als volgt: zeven kandidaten zijn lid van de VVD, zes zijn lid van de PvdA, vier zijn lid van het CDA, één is lid van GroenLinks en vier kandidaten zijn partijloos.

Campagne ‘Dordrecht zoekt een nieuwe burgemeester, zoekt u mee?’
Van eind juni tot half augustus konden inwoners van Dordrecht de gemeenteraad op verschillende manieren vertellen welke eigenschappen volgens hen belangrijk zijn voor de nieuwe burgemeester. Deze berichten zijn verzameld en door de gemeenteraad meegenomen bij het opstellen van de profielschets. De nieuwe burgemeester moet volgens Dordtenaren hart voor de sta d hebben en een netwerker zijn die Dordrecht op de kaart zet. Ook moet de nieuwe burgemeester een betrouwbare bruggenbouwer zijn. Deze eigenschappen vinden Dordtenaren belangrijk voor de nieuwe burgemeester, zo blijkt uit de resultaten van de campagne ‘Dordrecht zoekt een nieuwe burgemeester, zoekt u mee?’

De gemeenteraad heeft de profielschets op 1 september vastgesteld en aan de commissaris van de Koningin overhandigd. Geïnteresseerden konden tot 25 september 2009 solliciteren.

Hoe nu verder?
In oktober 2009 voert de commissaris van de Koningin, J. Franssen, gesprekken met kandidaten. Vervolgens overlegt hij met de vertrouwenscommissie, die vanuit de gemeenteraad van Dordrecht is samengesteld. Op basis van de op 1 september 2009 vastgestelde profielschets voor de nieuwe burgemeester draagt deze commissie twee kandidaten voor aan de gemeenteraad. Nadat de gemeenteraad zich over de voordracht heeft uitgesproken, wordt de uiteindelijke aanbeveling in december, vergezeld van een advies van de commissaris van de Koningin, aan de minister van Binnenlandse Zaken voorgelegd.
Het is de bedoeling voor het einde van dit jaar de voor Dordrecht beste kandidaat te hebben gevonden. Volgens planning wordt de nieuwe burgemeester op 2 februari 2010 door de gemeenteraad geïnstalleerd.

Kijk voor meer informatie over de campagne en de vacature op de website www.dordrecht.nl/nieuweburgemeester.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.