Henk Wessling in panel rekenkamer

02 oktober 2009 door Chris Moorman

DORDRECHT -oensdag 30 september was het zover, het symposium ten ere van tien jaar rekenkamer in Zwijndrecht. Zwijndrecht liep nogal voor op de vernieuwing in de politiek met de instelling van de rekenkamer commissie. Vandaar dat zij als tweede in Nederland een symposium vanwege het tienjarig bestaan konden vieren. Het thema van het symposium was dan ook; rekenkamer een lust of een last. De zwijndrechtse rekenkamer heeft bij ieder rapport een Latijnse spreuk, dit keer had men voor het symposium de spreuk; sapere aude, heb de moed verstandig te zijn. Het symposium bestond uit een deel workshops en een paneldiscussie. De workshops werden verzorgd door bureau s die eerder voor de Zwijndrechtse commissie onderzoek hadden gedaan.


Zwijndrecht is er beslist wel trots op dat de rekenkamerfunctie daar al tien jaar bestaat. Het college van B&W hadden dan ook van harte het gemeentehuis ter beschikking gesteld voor dit symposium. Het Symposium werd geopend door Petra Habets de huidige voorzitter van de rekenkamer.  Antoin Scholten heette iedereen middels een welkomstwoord welkom waarna de workshops van start gingen. In twee ronden werden er sessies van vijftig minuten gedaan. Wisselend per workshop was er steeds voldoende animo of was het zelfs vanwege de drukte erg warm door de hoeveelheid bezoekers. Na de workshops verzorgde Steven Dijk een intermezzo en legde aan de bezoekers uit wat hun antwoord voortaan zou zijn op bepaalde vragen, nee we hebben geen bananen leerden de aanwezigen. Hij bracht het lied ten gehore en motiveerde dit door aan te geven dat dit het enige lied was dat universeel inzetbaar was. De entourage en het lied had de bezoekers in voldoende stemming  gebracht zodat menig bezoeker zo had willen meezingen. Het panel mocht de middag afsluiten door middel van een discussie. Verdeeld in een blauwe en gele groep mocht onder leiding van  voorzitter Gerrit de Jong -college van de algemene rekenkamer- stellingen verdedigen of aanvallen.

De gele groep werd gevormd door Peter Castenmiller en Henk Wesseling met als tegenhangers in de blauwe groep Louis Dolmans en Gerda van den Berg. Allen hebben wat met openbaar bestuur, rekenkamers of onderzoeksbureau's.  De eerste ronde werd bepaald door exacte vragen waarbij de puntenscore  bijgehouden werd door Chris Moorman die tien jaar lid is van de rekenkamer Zwijndrecht. De eerste ronde ging gelijk op. In de tweede ronde mocht de zaal meestemmen en bepaalde de voorzitter wie er extra punten kreeg. Uiteindelijk won het blauwe team die daarna tegen elkaar moesten strijden voor de eer.  In de vier gestelde vragen kwam er slechts een goed antwoord tevoorschijn en won Gerda  van den Berg het van Louis Dolmans. De prijs betrof een boek naar keuze waarna alle deelnemers aan het panel er ook zelf nog een mochten uitzoeken. Er was een speciaal bedankje middels bloemen voor Suzet Hordijk en Hanneke Kooyman voor haar inzet en ook hun baas Terry van Ditmars van de griffie in Zwijndrecht werd hartelijk bedankt voor hun inzet. Afwezig deze dag waren door omstandigheden Mark van Twist de eerste voorzitter van de rekenkamer en onderzoeker Dick Koomen.

In de stellingen die voorgelegd werden zat ook de stelling; moet er een rekenkamer komen voor de Drechtsteden?. Dat was een mooie stelling aangezien er al vaker sprake is geweest van samenwerking tussen de rekenkamers maar ook omdat Henk Wesseling nu van gemeentesecretaris overgaat naar de Drechtsteden organisatie. Geanimeerd werd de middag afgesloten met een borrel met bitterbal zoals dat in Zwijndrecht vroeger gebeurde bij de rekeningcommissie. De rekenkamer Zwijndrecht kan terugkijken op een geslaagd symposium met bezoekers uit het hele land.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.