Waterweek Dordrecht vol hoogtepunten

02 november 2009
Waterweek Dordrecht vol hoogtepunten

DORDRECHT - Gemeente Dordrecht en waterschap Hollandse Delta hebben afgelopen zaterdag de vijfde Waterweek Dordrecht afgesloten. Tijdens deze week vonden allerlei activiteiten plaats om de aandacht te vestigen op het water in Dordrecht. Hoogtepunten van de waterweek waren de opening van de ondergrondse waterverbinding onder de N3, de introductie van ‘Een dijk van een fietstocht’ en de officiële première van de ‘Hoogwater wandelroute Dordrecht’.

Officiële opening duiker N3
Op woensdag hebben dijkgraaf Jan Geluk en de Dordtse milieuwethouder Dion van Steensel het duikertraject onder de N3 en het spoor officieel in gebruik genomen. Met het duikertraject wordt een belangrijke vooruitgang geboekt voor het bergen van overtollig water en het verbeteren van de waterkwaliteit in Krispijn.

Uit berekeningen van het waterplan bleek dat er een bergingstekort was in de wijk Krispijn en een waterbergingsoverschot in de Dordwijkzone. Daarom is een verbinding tussen beide gemaakt. De circa 300 meter lange verbinding bestaat deels uit watergang en deels uit een buisleiding. Het lastige met de duikerverbinding was dat deze het spoor en de afrit van de snelweg N3 moest kruisen. Door de verbinding tegelijkertijd aan te leggen met de ondertunneling van het spoor is het to ch mogelijk geworden en is er veel geld bespaard.

Première Hoogwater wandelroute Dordrecht
Om te laten zien hoe de afgelopen eeuwen in de Dordtse binnenstad is omgegaan met hoogwater, is de Hoogwater wandelroute Dordrecht ontwikkeld. De route langs 19 historische waterplekken is afgelopen zaterdag gelanceerd door milieuwethouder D.A. van Steensel en dijkgraaf J.M Geluk.

De Hoogwater wandelroute Dordrecht is vanaf vandaag gratis verkrijgbaar bij onder andere Intree Dordrecht (VVV), de openbare bibliotheken in Dordrecht en bij de Stadswinkel. De route is ook te bestellen via info@dordrechtwerktaanwater.nl en te vinden op www.dordrechtwerktaanwater.nl. Op de site staan de uitgebreidere verhalen over de 19 hoogwaterplekken. De Hoogwater wandelroute Dordrecht is bedacht door stedenbouwkundige Judit Bax en geschreven door Frits Baarda.

Een dijk van een fietstocht
Het waterschap heeft een fietstocht ontwikkeld die voert tussen de dijkversterkingprojecten in Dordrecht West en Oost via andere interessante waterpunten. Geïnteresseerden konden de (gratis) route afgelopen woensdag ophalen bij het gemaal Loudon aan de Wieldrechtse Zeedijk (tussen de Kiltunnel en Spinel). Bij het startpunt kregen deelnemers uitleg over de dijkversterkingen in Dordrecht. De fietsroute is beschikbaar via www.dordrechtwerktaanwater.nl.

Waterplannen
In de waterweek stonden ook het huidige en het nieuwe Waterplan Dordrecht centraal. Beide plannen zijn gemaakt onder de vlag van 'Dordrecht werkt aan water'. Dit is een gezamenlijk project van de twee waterbeheerders in Dordrecht: de gemeente en waterschap Hollandse Delta. In de waterplannen staan de visie op en ambities voor water en de maatregelen die nodig zijn om het water in alle opzichten ‘op orde’ en naar wens te krijgen.

Met het nieuwe waterplan werken de gemeente en het waterschap samen door aan veilig, mooi en vitaal water in Dordrecht. Het Waterplan Dordrecht (2009-2015) lag tot 11 oktober ter inzage. Het plan moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad van Dordrecht en de Verenigde Vergadering van het waterschap.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.