Museum 40-45 werkt nog aan Dordtse lijst burgerslachtoffers tweede wereldoorlog

19 november 2009

DORDRECHT - Het Dordtse museum 40-45 onder leiding van voorzitter Theo Berendsen werkt nog aan een lijst met namen van alle burgerslachtoffers van de tweede wereldoorlog uit Dordrecht.

Dordrecht beschikt al over een namenlijst van Joodse Dordtenaren die de jaren 40-45 niet hebben overleefd. In het Stadhuis werd in 1989 een monument onthuld om niet te vergeten en leerlingen van het Johan de Wittgymnasium hebben dit geaopteerd.

Ook zijn er namenlijst van mensen in militaire dienst bekend, die hun leven gaven in de strijd voor de vrijheid.

Een aantal historici, die lid zijn van het Platform Stedelijke herdenking, werkt mee aan het zo compleet mogelijk maken van de namenlijst. Een onderdeel is de slachtofferlijst van de bombardementen op Dordrecht in de tweede wereldoorlog die is gemaakt door Gert van Bemmel.

In het eerste kwartaal van 2010 zal er meer zicht kunnen zijn op een realistische namenlijst van Dordtenaren, die omkwamen in of door de tweede wereldoorlog.

De opzet is om de namenlijst zowel zichtbaar te maken op internet als op plaatsen in Dordt een definitieve plek  te geven als plaats van herinnering voor nabestaanden en dierbaren. Daarbij is gedacht ook aan de oude aula van begraafplaats de Essenhof die wordt renoveert.

Sommige kerken hebben de namen van eigen leden in kaart gebracht, die door de oorlog zijn omgekomen. In de Wilhelminakerk hangt een lijst met namen van mensen uit de Gereformeerde kerk die zijn omgekomen. 

Zes slachtoffers van het bombardement op park Merwesteyn staan erbij. Ook geheim agent Aart Alblas wordt genoemd. Verzetsstrijder Batenburg (91) heeft al aangegeven tijdens zijn laatste bezoek aan Dordrecht dat hij een uitgebreide namenlijst zeer passend vindt om mensen in herinnering te kunnen houden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.