Ad Breevaart meest beroemde hulpsinterklaas van Dordt

01 december 2009

DORDRECHT - De beroemdste hulpsinterklaas van Dordrecht is zondermeer Ad Breevaart. Hij werd in 1931 in Dordrecht in een SDAP gezin geboren en woonde altijd aan de Van Slingerlandtlaan. Ad werd een half eeuw geleden voor de eerste keer hulp-Sinterklaas. Hij besloot deze taak zo serieus te nemen, dat hij zijn baard liet groeien.

Ad draagt zo het gehele jaar door een hulp-Sinterklaas baard. Zijn werk lag op het personeelsvlak en vanuit die rol diende hij de Dordtse politie. Vooral in de tijd van commissaris Heidema, de voorganger van Mutseaerts en Van der Steege en Tieleman, werd er een koers gevaren, die ver voor lag op de maatschappelijke ontwikkelingen. Het politieblad, waarin Ad Breevaart schreef, was daar een illustratie van. Ad is zeker in historie geïnteresseerd en hoopt dat zijn partij (PvdA) dat meer een plek geeft. Uit eigen verhalen kent hij nog het echtpaar Stoop, het meest beroemde SDAP/PvdA-echtpaar uit de historie.

De familie Stoop wordt in herinnering gehouden met de Stooplaan. In Dordt is een actie begonnen om Th. Stoop, de eerste SDAP-wethouder in de stad, in 2011 op de straatbord bijgeschreven te krijgen. Dan kan de 150-ste geboortedag worden gevierd van Stoop, die nauw verbonden was met de eerste SDAP-wethouder van Amsterdam, Wibaut van inderdaad de Wibautstraat. Stoop hoort bij de Stooplaan, maar dat staat nog niet op het bord. 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.