Unieke historische schouw uit gebouw Dordtse Synode krijgt plek

01 december 2009

DORDRECHT - Een historische plek voor een unieke schouw, die tot nu toe onzichtbaar in een depot lag. Daarvoor zorgt vanag oktober 2010 het Dordrechts Museum. De schouw uit het in 1857 afgebroken gebouw de Kloveniersdoelen nabij de Doelstraat, waar in 1618-1619 de internationale Dordtse Synode werd gehouden, krijgt in 2010 eindelijk een vaste plaats in het museum. Tot mei 2010 wordt dat museum nog verbouwd, aangepast. Daarna begint de echt inrichting. Het is voor de Dordtse geschiedenis van groot belang dat het laatste tastbare monument van de Synode-tijd plaats in het (verbouwde) Dordrechts Museum. De grootste herinnering tot nu toe - zichtbaar - was een schilderij van de kerkelijke vergadering.

De synode-schouw bevond zich in het afgebroken historische pand in een vertrek op de begane grond. Het heeft al een omzwerving meegemaakt. Het is lange tijd te zien geweest in het huis van de verzamelaar Simon van Gijn, nu een museum. Bij de laatste restauratie en verbouwing van het museum aan de Nieuwe Haven is het interieur van het vertrek waarin zich de schouw bevond, geheel gewijzigd (hier is nu de unieke goudleerkamer). De schouw bevindt zich momenteel in het depot van het museum.

Blij

Voorzitter Hans Berrevoets van het Platform Stedelijke herdenking zegt erg blij te zijn dat de bijzondere herinnering een vaste plek in het Dordtse collectieve geheugen gaat krijgen. ,,Het is voor de Dordtse historie groot nieuws en ik vind het zeer positief dat het Dordrechts museum er ruimte voor maakt. Deze beslissing past perfect in de historische voorstellen in de proclamatie die we aan de gemeenteraad hebben aangeboden om historische plaatsen een vaste plaats in onze herinnering te geven. Daarom is het ook goed, dat de nestor van de Dordtse gemeenteraad. Henk Mostert (SGP/Christenunie) al eerder de kans kreeg om de plaats aan de Doelstraat te markeren waar de voor kerk, staat en taal belangrijke kerkvergadering van 1618-1619 werd gehouden. In 2018-2019 zal het vierhonderd jaar geleden zijn dat die Synode in Dordt plaats vond. Het is goed en belangrijk voor de Dordtse historie dat over die toekomstig herdenking al wordt nagedacht. De plaquette en de schouw zijn de eerste zichtbare herinneringen voor mensen die voor de Synode naar onze stad willen komen."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.