Provincie wijst werkplannen onverpakt asbest Derde Merwedehaven af

02 december 2009

DORDRECHT - De provincie Zuid-Holland weigert afvalberging Derde Merwedehaven bv (DMH) in Dordrecht goedkeuring om afval met hoge concentraties asbest onverpakt te storten. DMH kan onvoldoende aannemelijk maken dat de in de werkplannen omschreven nieuwe manier van asbest storten – per schip of met vrachtwagens – veilig en verantwoord is. De provincie wordt in haar visie ondersteund door de VROM Inspectie en onderzoeksinstituut TNO.

DMH stort momenteel hoge concentraties asbest met behulp van dichtverpakte 'big bags' en - voor een klein deel - onverpakt asbest in lage concentraties. Dit alles gebeurt met alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen, zoals ook de wettelijke bepalingen en beleidsregels voorschrijven.

Om ook hoge concentraties asbest onverpakt te kunnen storten, heeft DMH in het nieuwe werkplan een aantal voorzorgsmaatregelen voorgesteld, zoals het afdekken van de lading met natte papierpulp. De provincie is er niet van overtuigd dat daarmee verwaaiing van asbestvezels is uitgesloten. Ook de VROM Inspectie en TNO hebben die opvatting. Verder moeten er tijdens het storten continu asbestmetingen worden verricht en moet er permanent toezicht aanwezig zijn. Dit is praktisch niet uitvoerbaar.

Bij het nieuwe werkplan van DMH gaat het om onverpakt afval met een hoge concentratie aan asbestvezels. Daarmee is het materiaal in losse vezelmassa volgens deskundigen potentieel risicovoller. Verwerking op de afvalberging met behulp van dichtverpakte big bags lijkt voor dit type asbestafval vooralsnog de enige verantwoorde optie. Verwaaiing van vezels is hierbij zo goed als uitgesloten.

DMH heeft twee werkplannen bij de provincie ingediend: één om asbestafval per schip aan te voeren, en een tweede plan om dit met gesloten vrachtwagens te doen. De provincie heeft het voornemen beide plannen af te wijzen. Op de afwijzing van werkplan I, heeft de provincie inmiddels commentaar ontvangen van DMH. Voor werkplan II stuurt de provincie DMH een brief waarin het voornemen tot afwijzing bekend wordt gemaakt. De provincie verstuurt vandaag een speciale bewonersbrief aan de ruim 3800 bezwaarmakers om het besluit toe te lichten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.