Vernieuwde sociale programmas voor wijken

02 december 2009

DORDRECHT - Met de goedkeuring van het pakket Dordrecht West Op Stoom IV heeft het college van burgemeester en wethouders sociale programma's vastgesteld voor Wielwijk, Crabbehof, Oud en Nieuw Krispijn.

Na een herijking van de lopende sociale programma's zijn voor de periode van 2010 tot en met 2012 programma's ontwikkeld die meer nauwkeurig op maat zijn ontworpen, passend bij de wensen en  behoeften van de bewoners. In het pakket zit een fysiek programma voor Crabbehof voor de periode 2010 tot en met 2015. Bij de programma's hoort een verdeling van de kosten tussen de betrokken woningcorporaties en de gemeente.

Sociale stijging staat centraal in de gezamenlijke aanpak van stedelijke vernieuwing van Woonbron, Trivire en de gemeente. Het gaat daarbij om onderwijs, arbeidsmarkt, woningmarkt en vrije tijd. Bewoners kunnen via kleine stapjes hoger op de sociale ladder komen door meer sporten op de ladder te ontwikkelen en doordat belemmeringen voor stijging worden weggenomen.

Het succesvolle sociale programma in Wielwijk is drie jaar geled en gestart. Het programma voor 2010 tot en met 2012 bouwt voort op dat succes, met een extra accent op zelfredzaamheid en individuele ontwikkeling.
Anderhalf jaar geleden is het sociale programma in Crabbehof gestart. Er ontstaat beweging in de wijk. Het programma voor 2010 tot en met 2012 bouwt voort op het huidige programma, met extra aandacht voor gezondheid.

Het sociale programma voor Oud Krispijn loopt door tot 2013. Het programma is in 2004 gestart, gecombineerd met de fysieke aanpak. Het accent in de komende jaren ligt op het succesvol en zorgvuldig afbouwen van alle extra inzet.
In de afgelopen jaren sloot het sociale programma voor Nieuw Krispijn niet altijd aan op de behoefte van de wijkbewoners. Voor 2010 tot en met 2012 is een slank en sterk programma opgesteld met een sterk accent op schoon, heel en veilig en minder capaciteit voor zelfredzaamheid en individuele begeleiding. Het geactualiseerde programma is goed ontvangen in de buurt.

In Nieuw Krispijn en Crabbehof begint de fysieke herstructurering na 2015. In Nieuw Krispijn worden wel een aantal fysieke maatregelen uitgevoerd, met name rond de Nassauweg. De maatregelen voor Crabbehof komen voort uit het Wijk Actie Programma Crabbehof Wielwijk. Voor de twee wijken is een fysiek uitvoeringsprogramma light opgesteld.

De kosten voor de vier sociale programma's en de twee fysieke programma's worden ongeveer gelijk verdeeld over de betrokken woningcorporaties (Woonbron en Trivire) en de gemeente. Beide partijen betalen elk ongeveer tien miljoen euro aan de vernieuwing in de periode 2010 tot en met 2012.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.