Dordtse diamant voor tien startende ondernemers

03 december 2009

DORDRECHT - Wethouder F.J. van den Oever en de voorzitter van Zwarte Zakenvrouwen Nederland, mw. M. Russel hebben gisteravond tien Dordtse Diamanten uitgereikt in aanwezigheid van ongeveer 130 bewoners, ondernemers, en vertegenwoordigers van het MKB, Woonbron, de Kamer van Koophandel. De diamanten ontvingen een bedrag variërend van € 5000,- tot € 10.000, - voor het ingediende (ondernemers)plan. In aanvulling daarop biedt de gemeente de (startende) ondernemers het komende jaar maatwerkbegeleiding.

Dit jaar vond er een vervolg plaats op het succesvolle vorig jaar gestarte project Dordtse Diamanten. Het project is opgezet in het kader van het actieplan ‘Werken aan wijkeconomie’ dat februari 2008 door de gemeenteraad is vastgesteld. Het actieplan heeft tot doel bedrijvigheid en ondernemerschap in de wijken te stimuleren. Eind juni zijn alle inwoners van Dordrecht opgeroepen om hun briljante (ondernemers)plannen voor de wijken Crabbehof, Oud Krispijn, Nieuw Krispijn en Wielwijk aan te melden.

De criteria
In totaal zijn 26 plannen ingediend. De jury heeft bij haar beoordeling de volgende criteria gehanteerd: de mate van ondernemerschap van de initiatiefnemer, het aantal arbeidsplaatsen dat het project aan de arbeidsmarkt toevoegt, de bijdrage aan het imago van de wijk, de aanwezigheid van (nieuwe) samenwerkingsverbanden, en minimaal 50% cofinanciering.
De winnende diamanten zijn allen voorbeelden van initiatiefnemers die erop uit zijn om het talent van de mensen in die wijken te bevorderen. De diamanten spelen bovendien in op specifieke kansen die er in die wijken liggen.

De winnaars
Erneut, dhr. E. Keli, dhr. A. Look, dhr. H. Angela
Erneut wordt een fietsenrecyclingwinkel voor het opknappen van kapotte, overbodige, in beslag genomen, fout gestalde en gevonden fietsen en/of scooters. Zij werken hierbij samen met de politie.

Bruis!, mw. Z. de Jonge
Bruis! organiseert feesten en partijen. Bij het organiseren hiervan probeert Bruis! zo veel mogelijk gebruik te maken van West Dordtse ondernemers.

Kinderdagverblijf Pipoo, mw. P. Kose
Het kinderdagverblijf Pipoo wil (allochtone) ouders de gelegenheid geven en in staat stellen om hun kinderen in een veilige kinderopvang achter te laten, zodat ze zelf kunnen werken en/of leren. Het motto is ‘vertrouwen’. Doelgroep is de allochtone vrouw/kind.

Curves, mw. C.A. Hendriks
Curves is een bewegingsprogramma voor vrouwen: een all-in circuittraining van 30 minuten in een veilige omgeving met persoonlijke begeleiding. Het programma wordt dagelijks aangeboden.

Kunstzinnig Krispijn, dhr. J. Niemijer
De heer J. Niemeijer wil een kunstcentrum in Oud Krispijn opzetten. In het kunstcentrum worden workshops schilderen geven, er wordt een kunstgalerie ingericht voor tentoonstellingen van kunstenaars uit Dordt en er worden wijkgebonden producten gemaakt en verkocht.

Gezocht ‘nieuwe Meesters’, mw. F. Hanssen
Nieuwe Meesters legt verbinding tussen kunst en jongeren en ouderen. Zij organisereert hiervoor vier workshops.

Atelier Palettino, mw. S. Oomkes
Atelier Palettino wil creatieve workshops organiseren voor particulieren, bedrijven en instellingen. Daarnaast gaat mw. S. Oomkes twee jaar lang twee dagdelen per maand workshops op scholen geven.

Art & Handicraft, mw. S. Bernadina
Art & Handicraft wil cursussen en workshops gaan geven aan kinderen met gezagsmoeilijkheden. Daarnaast wil het bedrijf themadagen organiseren met creatieve expressie en het maken van grafische ontwerpen.

Workshopevents, mw. E. van Batenburg
Workshopevents wil een brug slaan tussen economische bedrijvigheid en maatschappelijk ondernemen door het organiseren van workshops.

Geluidsstudio MIC IN, dhr. P. Peea
De heer Peea gaat een geluidsstudio opzetten in de kansenflat waar vooral lokale muziektalenten gebruik van kunnen maken. Hierdoor biedt het initiatief kansen voor onder andere beginnende bands en jonge talenten.

Begeleiding
De diamanten ontvangen naast de subsidie ook begeleiding. Naast de gemeente hebben ook de Rabobank, de Kamer van Koophandel en een belastingadviseur aangegeven de Diamanten te willen begeleiden. De gemeente zoekt nog naar meer organisaties die de Dordtse Diamanten willen ondersteunen.
De ondernemer is en blijft echter zelf verantwoordelijk voor het succes van de Diamant. De gemeente kan geen garantie geven.

De jury
De keuze voor de Dordtse Diamanten is gemaakt door een onafhankelijke jury.: mevrouw S. Schoemaker, voormalig bestuurder van de Wielborgh en tot haar pensioen lid van de Raad van Bestuur van Meavita Nederland, de heer E. Peereboom, Programmamanager Dordt West; de heer A. Oerlemans, directeur Woonbron; mevrouw Y. Gruyl, manager voorlichting bij de Kamer van Koophandel en mevrouw M. Russel, voorzitter van Zwarte Zaken Vrouwen Nederland.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.