Horeca Kunstmin is onderneming met verlies en dat kost gemeente geld

04 december 2009

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht wil de toekomst van de horeca-exploitatie veilig stellen, maar noemt in een eigen persbericht niet dat een aantal personeelsleden wordt ontslagen. In juli 2008 werd de oude exploitant Jan Bek uitgekocht en zou de gemeente de exploitatie overnemen. Het personeel met de langste dienstverbanden wordt door een andere firma ontslagen, die de mensen in dienst nam nadat Jan Bek stopte. Voor de gemeente Dordrecht is de exploitatie een financieel probleem dat moet worden opgelost. De tekst van het persbericht heeft als tekst: Horeca Exploitatie Kunstmin (HEK) BV krijgt als het aan het college van B&W ligt van de gemeente Dordrecht een extra lening van 340.000 euro. Dit geld is nodig om het voortbestaan van de verlieslijdende gemeentelijke horeca BV te garanderen. Daarnaast heeft de gemeente een service-overeenkomst met Muller-Moerkerk afgesloten. Dit bedrijf gaat in ieder geval tot de verbouwing in 2011/2012 de volledige exploitatie van Sybold voor zijn rekening nemen.

In de zomer van 2008 nam het college van B&W het besluit om een gemeentelijke horeca BV (HEK) op te richten en daarin de horecaonderneming Sybold van schouwburg Kunstmin onder te brengen. B&W namen dit besluit om de continuïteit van het theatercafé voor bezoekers van Kunstmin te kunnen garanderen, omdat de toenmalige eigenaar niet meer aan zijn verplichtingen kon voldoen. Een schouwburg zonder horeca werd en wordt funest geacht voor de exploitatie. In de zomer van 2008 is daarom definitief gekozen om het bedrijf over te nemen, met het doel er weer zo snel mogelijk afstand van te doen voor een meer levensvatbaar alternatief.

Aanvankelijk zag het er hoopvol uit, maar na een vol seizoen te hebben gedraaid is inmiddels gebleken dat er een toename van de verliessituatie is ontstaan van gemiddeld 14.000,- euro per maand over de afgelopen 15 maan den. Met name de zomermaanden tikken negatief door omdat een groot deel van de vaste kosten doorloopt maar er geen omzet is.  Verder is er in totaal € 160.000,- aan frictiekosten gemaakt met betrekking tot het personeel (bij overname in 2008 en bij de overdracht en afkoop nu). Destijds besloot de gemeente de kosten die gemoeid waren met de overname niet meteen als verlies te beschouwen. Door de tegenvallende cijfers van het afgelopen jaar gebeurt dit nu alsnog.

Drie maatregelen
Het college van burgemeester en wethouders neemt in totaal drie maatregelen om de gemeentelijke horeca BV op een gezonde manier te laten voortbestaan: het verstrekken van een marktconforme lening van 340.000 euro, het afsluiten van een service-overeenkomst met Muller-Moerkerk en het alsnog als verlies aanmerken van de frictiekosten over 2008-2009 van 350.000 euro. Het totale bedrag van de oude en de nieuwe lening wordt in uiterlijk negen jaar tijd inclusief rente afgelost. Dit gebeurt met geld dat vrijkomt uit de overeenkomst met Muller-Moerkerk en 300.000 euro die bespaard wordt tijdens de verbouwing van Kunstmin.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.