Drechtsteden beeldenpark groeit door

05 december 2009 door Chris Moorman

DORDRECHT -De Drechtsteden worden steeds beeldender. Op uitnodiging van de Stichting Beeldenpark Drechtoevers bezochten bewoners van de appartementen aan het Merwehoofd in Papendrecht een informatie middag in het gemeentehuis. Mede dankzij subsidie van de gemeente Papendrecht zal ‘hun’ Merwehoofd vanaf volgend jaar mei gesierd worden door een serie beeldhouwwerken. Na introductie door bestuurslid Bas den Hartog vertelde burgemeester De Bruin hoe enthousiast hij zelf is over dit initiatief. Voorzitter Peter Brandenburg gaf verder uitleg.

De kunstwerken op het Merwehoofd zullen deel uit maken van het Beeldenpark Drechtoevers. Een deel van die collectie staat in het Noordpark in Zwijndrecht, maar ook Papendrecht kent al een beeld dat thuishoort in het Beeldenpark. Op het Slobbegors staat sinds vorig jaar een kunstwerk van de stichter van het Beeldenpark, Lucien den Arend. De beelden op het Merwehoofd worden geplaatst op sokkels die deel uit maken van de kademuur voor de appartementen en op fundaties in het pleintje. Voorlopig zullen acht beelden geselecteerd worden voor expositie. Na ongeveer een jaar zullen de beelden gewisseld worden zodat de aanblik dynamisch blijft.


Ook kunt u de Waterbus nemen naar Dordrecht of Zwijndrecht nemen.
U komt dan aan bij het Veerplein, dit is tevens het beginpunt van de route naar het Beeldenpark. Dit punt wordt aangegeven met het Boegbeeld van …….
Vanaf hier gaat u rechtsaf en u loopt of fietst over het Maaspad richting het Noordpark. Onderweg ziet u al diverse beelden en kunt u genieten van het fantastische uitzicht over de drukst bevaren rivieren van Nederland. Eigenlijk is alleen dit uitzicht het bezoek al meer dan waard!
Nadat u rustig door het park bent gelopen, de kunstwerken hebt bekeken en de sfeer hebt opgesnoven, kunt u weer terug naar het Veerplein waar u een aantal kleine restaurantjes en cafeetjes vindt om wat te eten of te drinken of als U op de fiets met de waterbus komt  kunt al peddelend door Zwijndrecht vele beelden zien. Maar ook in H I Ambacht is genoeg te zien waar het landschapsbeeld van Lucien den Arend deze twee plaatsen mooi verbind of de kunst op vele rotonden.
Het is mogelijk om met de waterbus terug te gaan naar Dordrecht en daar de verschillende musea, de oude hofjes of de oude historische binnenstad te bewonderen.
De beeldenboulevard Papendrecht is, hoewel het een uitgesproken stedelijk gebied is, toch een prachtige locatie voor beelden.
Een wandelgebied, eerst langs de bebouwing, gaat geleidelijk over in een natuurlijker omgeving door het directe contact met de rivier.
Een mooie setting voor ingetogen beelden.
De gesprekken met de Gemeente Papendrecht en bewoners over de totstandkoming van de Beeldenboulevard is dus vergevorderd.

Door het Bureau Rein Geurtsen & Partners is inmiddels een mooi en evenwichtig sokkelplan gepresenteerd dat enthousiast is ontvangen door de gemeente Papendrecht en de Stichting Beeldenpark Drechtoevers en bewoners.
In eerste instantie zullen 8 sokkels worden geplaatst, deels op de nieuwe kademuur en deels verzonken in de bestrating van het Merwehoofd.
Hierop kunnen dan in het meer stedelijk gebied passende beelden en sculpturen worden geplaatst. De verwachting is dat deze beelden in het voorjaar van 2010 te bewonderen zijn.
Doelstelling is om deze beeldenboulevard in fase-2 uit te breiden met beelden en sculpturen op het Veerplein, het Havenhoofd en het Aviolandapad.
Verwachte realisatie in 2011.

Vanuit Dordrecht is deze locatie direct te bereiken met de waterbus.
Een fijne plek om even, buiten het gewoel van de stad, uit te waaien met de stad Dordrecht als decor. Ook is het mogelijk om via Dordrecht en Ridderkerk met de Fast Ferry en de Waterbus naar Kinderdijk te gaan. Daar kunt u het Holland met heel veel molens, zoals veel buitenlanders ons land kennen, op u laten inwerken.


Er is meer dan genoeg te zien en als u meer tijd nodig heeft dan komt u gewoon nog een keertje terug of u boekt een overnachting.


Het bezoek aan het Beeldenpark is gratis, de kosten van de Ferry en de Waterbus vallen erg mee, een wandeling door Dordrecht kost u niets en ook het wandelen langs de molens in Kinderdijk is gratis.
U ziet een heerlijk dagje uit hoeft helemaal niet duur te zijn in de Drechtsteden waar veel musea door alle plaatsen heen te vinden zijn, denk ook eens aan het Baggermuseum in Sliedrecht. Het water, aanvankelijk een barrière tussen streken, dorpen en steden is binnen het Drechtstedengebied niet langer een scheidslijn maar een verbindende schakel.

Niet alleen in die zin dat de rivieren zijn uitgegroeid tot een natuurlijke “snelweg” waarover waterbussen en fast-ferry’s de reizigers confortabel vervoeren. Maar ook inhoudelijk zijn de rivieren Oude Maas, Merwede, Dordtse Kil en de Noord het verbindend element tussen de zeven gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, ’s Gravendeel, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. Gezamenlijk besloten zij eind jaren negentig tot een samenwerking die zich uitstrekt over uiteenlopende terreinen van ruimtelijke ordening, economie, cultuur, natuur en toerisme. De provincie Zuid-Holland ondersteunt ook in financiële zin deze prachtige gedachte. Je zou dit gebied kunnen zien als een nieuwe metropool, enig in zijn soort. Enerzijds werken de Drechtsteden aan de versterking van het stedelijk gebied, anderzijds aan de verhoging van de kwaliteit van groen, water en landschap. Belangrijke elementen zijn de oer-Hollandse elementen van water, dijken en polders. De beelden laten zien hoe die verbinding nu gelegd wordt. Nu de lijn nog doorzetten naar alle oevers.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.