Wethouder Van den Oever onthult 12 december tijdelijk kunstwerk voor Hema/Lindershuis

05 december 2009

DORDRECHT - Achter een hekwerk is een kunstwerk in opbouw naast het Lindershuis. Een aantal mensen kijkt de ogen uit. Anderen vinden dat vreemd dat het orientatiepad voor slecht zienden ook achter hekken is terecht gekomen. In elk geval kan er iets worden verwacht. Wat? (persbericht CBK) Op zaterdag 12 december wordt in Dordrecht de Recycloop opgeleverd, een tijdelijk werk in de openbare ruimte van 2012architecten. Ook opent er die dag een omvangrijke overzichtstentoonstelling in het Centrum Beeldende Kunst.

Om 16 uur onthult Ferdinand van de Oever, Wethouder van Economische Zaken en Stadsbeheer, in de binnenstad op het plein voor het Lindershuis (bij de HEMA) de Recycloop van 2012Architecten.

Aansluitend wordt om 17 uur de tentoonstelling in het CBK Dordrecht aan de Voorstraat 180 geopend door Jacob van Rijs, MVRDV.

12-12, 16 uur: Oplevering Recycloop en nieuw werk van Dordtse kunstenaars
Recycloop is een tijdelijk bouwwerk van 2012Architecten dat voor een periode van maximaal 2 jaar geplaatst op het plein voor het Lindershuis. Het werk is gemaakt van gebruikte RVS aanrechtbladen. Door de afvoergaten van de gootstenen kun je (ook) naar binnen kijken. Daar is iedere drie maanden nieuw werk te zien van steeds een andere Dordtse kunstenaar. Margit Rijnaard bijt de spits af. Daarna is er werk te zien van Jan Barel. Grafisch vormgever Marleen Oud maakt een ontwerp voor de stoep zodat er daar geen fietsen meer gestald worden.

12-12 tm 23-01-2010: Tentoonstelling Van Superuse tot Recyclicity

Superuse is het met zo min mogelijk transport en bewerkingen gebruiken van restmaterialen voor architectuur. Het Miele Ruimte Station en de Recycloop zijn hiervan bekende voorbeelden. Momenteel ontwikkelt 2012Architecten gereedschappen en strategieën om binnen de stad voedsel, energie, water en verkeer kort te sluiten, waarbij de potentie van de bestaande omgeving wordt geïntegreerd; Re-cycli-city.

Met dit Recyclicity concept kunnen steden de transitie maken van afhankelijkheid van de huidige processen waarbij, door ‘oneindige voorradigheid’ van olie, alles overal vandaan kan komen, naar slimme integrale processen waar de meeste dingen lokaal worden geproduceerd en alleen het noodzakelijk van ver komt.

In de tentoonstelling worden deze twee concepten getoond aan de hand van de ontwikkelingscyclus binnen het bureau: re-search, re-design en re-build. Bij re-search worden materiaalstromen en regionale cycli onderzocht. De resultaten worden uitgeprobeerd bij re-design De zo ontwikkelde kennis wordt gebruikt voor de bouwprojecten in re-build, voor onder meer ontwerp en bouw van grotere bouwwerken als Villa Welpeloo. De bouwprojecten worden weer geëvolueerd in research.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.