SP doet niet mee aan Dordtse gemeenteraadsverkiezingen

09 december 2009

DORDRECHT - De SP/Dordrecht doet niet mee doen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010. Dat is het standpunt van een landelijke commissie van de partij, die het partijbestuur adviseert. Het advies is overgenomen.

De landelijke commissie heeft een uitgebreid voorstel vanuit Dordrecht beoordeeld en kwam niet tot een positief advies.  In eerste instantie was het de opzet, dat vorige week definitief bekend zou worden, dat de SP op 3 maart 2010 van de partij zou zijn. Dat groene licht werd niet gegeven.

De afdeling Dordrecht van de SP is er klaar voor om mee te doen in Dordrecht. De SP had, gelet op eerdere landelijke verkiezingen, een goede hoop om in de gemeenteraad terecht te komen. Een kandidaat-lijsttrekker is al aangewezen, de partij is herkenbaar actief in de stad en heeft een eigen bureau geopend aan de Singel.  De afdeling heeft ook aan een eigen programma gewerkt. Ook is in de locale media al aangegeven dat de SP Dordrecht meedeed.

Anders dan in andere partijen kan een locale afdeling niet de eindbeslissing nemen om mee te kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De SP-Dordrecht heeft voor zo'n beslissing altijd landelijk fiat nodig. De SP stelt hoge eisen aan mensen die de partij mogen vertegenwoordigen in openbare organen, zoals de gemeenteraad. Binnen de partij zijn, zo komt soms naar buiten, staan daarover de neuzen niet dezelfde kant op. Soms wordt de SP als een te centraal aangestuurde partij gezien, waarbij afdelingen te weinig ruimte krijgen om uiteindelijk zelf de eindbeslissing te kunnen nemen om bijvoorbeeld aan verkiezingen mee te kunnen doen.

In 2006 ging  de Dordtse SP-deelname aan de verkiezingen ook niet door. Tot teleurstelling van locale SP-ers die al zichtbaar waren in de stad, lijkt het die kant nu ook op te gaan.

De Dordtse website heeft, behalve landelijke actuele berichten, enkele weken alleen maar een aankondiging staan voor de ledenvergadering, van 13 november.

In Dordrecht werd in politieke kringen  ingeschat, welke andere partijen kiezers moesten inleveren, als de SP echtt mee doet. Als het landelijk bestuur definitief besluit om het advies van de commissie te volgen, dan wordt over het algemeen gedacht dat het de positie van PvdA, Beter voor Dordt en GroenLinks zal versterken.

De SP Dordrecht moet zich dan richten op de verkiezingen voor de gemeenteraad van 2014.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.