Schrijver Percival Stubbs te gast in Ontmoetingskerk op 13 januari 2010

14 december 2009

DORDRECHT - De Dordtse schrijver Percival Stubbs (41) is te gast op het eerste open huis in 2010 in de Ontmoetingskerk in Sterrenburg. Elke tweede en vierde woensdag van de maand is een ieder aan de Slangenburg 3 welkom om elkaar te ontmoeten en om naar een verhaal te luisteren over een bepaald thema. De deur van de kerk wordt om 10 uur al open gedaan door koster Gijs Kamerman.  Woensdag 13 januari is gelijk heel bijzonder met een schrijver uit Dordrecht.

,,De belangstelling voor dit open huis is heel behoorlijk,"zo zegt Jan van der Net. Hij is één van de vrijwilligers op de bijzondere activiteit in de kerk. Een aantal jaren geleden werd het opgezet om de onderlinge contacten te bevorderen en ook mensen van buiten uit te nodigen. ,,We kunnen rekenen op circa veertig vaste bezoekers," aldus Van der Net.,  De schrijver Stubbs die op 13 januari 2010 komt vertellen over de betekenis en de herkomst van vaak gebruikte woorden uit het Grieks en Latijn geeft de volgende voorinformatie:

            

L.S. Lectori Salutem (de lezer gegroet)

We staan er eigenlijk niet bij stil maar veel woorden die wij dagelijks uitspreken en lezen in de kranten zijn afkomstig uit het Grieks en Latijn. Toen de Romeinen in de eerste eeuw v. Chr. aan de macht waren in ons land, kwamen de Germanen in contact met deze taal. De Romeinen die Latijn spraken, hadden namelijk vele woorden van de Grieken overgenomen, nadat zij in 146 v. Chr. Griekenland hadden ingenomen. Vele woorden hebben wij dan ook letterlijk overgenomen of zijn iets aangepast.

Ook kom je bij sportverenigingen namen tegen als Hercules, Calypso, Artemis en Hermes, popliedjes met namen uit de mythologie zoals Venus, Medusa en Cupido. Hotels en restaurants met de namen Villa Augustus, Poseidon en Minerva.

Er zijn maar weinig mensen die beseffen dat Amanda, Curator, Daphne, Calculator, Nike, Iris en Barbaren woorden zijn die al in de oudheid werden gebruikt.

Bij een naam als Mentor die wij op de middelbare school nog steeds hebben als aanspreekpunt, beseffen de meeste mensen niet dat Mentor de raadgever was van Telemachus, de zoon van Odysseus ten tijde van de oorlog van de Grieken tegen de Trojanen circa 1200 v. Chr.

Ook spreken wij bijna dagelijks over vandalen die weer iets gesloopt hebben, niet wetende dat de “Vandalen” (een Germaans volk) in 455 na Christus de “Urbs aeterna” -de eeuwige stad Rome- hebben gesloopt. Vandaar dat we nu nog steeds over vandalen spreken als er vernielingen zijn aangericht.

In dit boek wordt onder elk woord uitgelegd wat het betekende in de oudheid. Ook worden er citaten genoemd die wij vandaag de dag nog steeds gebruiken en zullen de gewoontes en laatste woorden van beroemde keizers de revue passeren. Al met al zult u na het lezen van dit boek meer inzicht hebben in de achtergrond van onze woorden en zult u in dagelijkse gesprekken anders naar de woorden gaan luisteren.

Het is een boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de herkomst van onze woorden in combinatie met de klassieke oudheid.

Veel leesplezier!

Percival Stubbs

Et cetera-een verklaring van alledaagse woorden.

ISBN 978-90-8891-015-9

Prijs: 14,95 Euro


Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.