Start bouw nieuwe stadsboerderij

15 december 2009
Start bouw nieuwe stadsboerderij

DORDRECHT - Op woensdag 16 december 2009 slaat wethouder Dion van Steensel de eerste paal van de nieuwe Stadsboerderij Weizigt NMC de grond in. In deze multifunctionele accommodatie krijgen de dieren hun onderkomen, maar er is ook ruimte voor vergaderingen en educatie over milieu, klimaat, energie en duurzaamheid.

Afscheid en nieuw begin
Ook neemt directeur Henk Klein op deze speciale dag afscheid van Weizigt NMC. Na 12 jaar maakt hij de overstap naar de landelijke vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO) om daar fulltime directeur te worden. De nieuwe stadsboerderij staat symbool voor het werk van Henk Klein: een nieuw gezicht geven aan natuur- en milieueducatie.

Educatie en inspiratie
Het innovatieve gebouw heeft een belangrijke voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid. Het verbruikt heel weinig energie en de toegepaste technieken maken zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke energiebronnen. Het dient als lesmateriaal voor jong en oud, maar ook als inspiratie voor bouwondernemingen.

Samen
Wethouder Dion van Steensel: "Duurzaamheid is een belangrijk thema voor heel Dordrecht. Daarom ben ik erg blij dat we in dit project samen met andere partijen optrekken . Zo levert afvalenergiebedrijf HVC de hout-pellet kachel, die in combinatie met zonne-energie gaat werken. Een mooie demonstratie van lokaal duurzaam opgewekte energie." De overeenkomst met HVC wordt tijdens het duurzaamheidsymposium voorafgaand aan de eerste paal ondertekend.

Ook wordt het project een leerling-bouwplaats. Dat betekent dat er leerlingen van bouwopleidingen gaan meedraaien. Van Steensel: "Duurzaam bouwen krijgt zo een belangrijke plek in hun opleiding. Bovendien denken deze jonge mensen graag in nieuwe mogelijkheden, iets waar we later van kunnen profiteren. Als wethouder Milieu en Onderwijs ben ik hier uiteraard erg enthousiast over."

Zomer 2010
Begin oktober zijn de dieren verhuisd naar hun (tijdelijke) nieuwe adres. Eind november is de sloop gestart. Materialen van het oude gebouw worden waar mogelijk weer benut in de bouw van de nieuwe accommodatie. De oplevering vindt in de zomer van 2010 plaats.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.