Jonge acteurs verbeelden op kerstavond in de Wilhelminakerk Musical Signalen

16 december 2009
Jonge acteurs verbeelden op kerstavond in de Wilhelminakerk Musical Signalen

DORDRECHT - In de Dordtse Wilhelminakerk zijn ongeveer vijftig mensen al vanaf september druk bezig met de kerstmusical signalen. Daarin verbeelden jonge acteurs op een eigentijdse manier de weg naar het nieuwe begin van kerst.

De musical wordt op donderdagavond (24 december) vanaf 19 uur in de kerk uitgevoerd. Het tijdstip is zo gekozen, dat ook jongeren kennis kunnen maken met van de eigentijdse verbeelden.

Het is een bijzondere uitvoering
Waarom is dat? We gaan in gesprek met Frans-Bauke (FB) van der Meer. FB (57 jaar) is een van de coördinatoren en tevens regisseur van het musicalproject in de Wilhelminakerk. In het dagelijkse leven is hij universitair hoofddocent bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. FB is getrouwd met Marianne en vader van dochter Sanne en zoon Timme. De kinderen spelen ook allebei mee in de musical.  Op een winderige avond vertelt hij in zijn studeerkamer over het project.

Door Rinald van der Wal
Waarom een musical? FB: een musical is een heel mooi project voor de gemeente zelf. Allerlei mensen kunnen eraan mee werken, ook mensen die doorgaans niet zo heel actief zijn in de kerk. In dit geval werkt er ook een flinke groep jongeren aan mee. Al met al is er een team van ongeveer 50 personen met het project bezig. Uit alle leeftijdsgroepen werken er wel mensen mee. Het is erg leuk om mee te maken.  Ook de kindernevendienst sluit met haar programma helemaal op de musical aan. Zo kunnen we er een aantal weken naar toe leven. Advent! Uiteindelijk levert het project een heel bijzondere kerkdienst op waar we in de gemeente ook met elkaar over kunnen spreken.

Kun je iets vertellen over het verhaal? FB: het verhaal gaat over een aantal 'waarnemers'. Deze waarnemers kijken als het ware van een afstand naar het leven van de mensen op aarde. De waarnemers worden gespeeld door jongeren. Ze zien hoe de mensen bezig zijn met oorlog voeren. Hoe ze druk zijn met van alles en nog wat.  Ze zien welke rol humor, gevoelens en emoties spelen. Ze zien ook dat er bepaalde momenten zijn waarop er niet wordt gevochten. Dan is er een kans op een nieuw begin. De waarnemers besluiten op een gegeven moment om zich tussen de mensen te begeven en dat nieuwe begin mee te maken. 

Hoe lopen de voorbereidingen? FB: Er zijn verschillende groepen heel actief bezig. Er zijn ongeveer 15 acteurs die elke vrijdagavond oefenen. Daarnaast is er een zanggroep, die heel mooie liederen zingt op eigentijdse arrangementen. De begeleiding wordt verzorgd door een eigen muziekgroep. Er werken mensen aan het decor en aan de kleding. We hebben ook 'special effects'. Een groep mensen verzorgt beeld en geluid. Zij laten door middel van filmpjes zien wat er allemaal op de aarde gebeurt. Al die voorbereiding is wel heel veel tegelijkertijd. Inde laatste weken is het heel spannend om alles goed op elkaar af te stemmen.

Hoe ziet de kerkdienst er uit op kerstavond? FB: Het wordt een echte kerkdienst met een liturgie, samenzang en bijbellezing. De musical neemt uiteraard een prominente plaats in de dienst in. Je zou kunnen zeggen dat de musical de overgang van advent naar kerst voor alle bezoekers voelbaar maakt. Het spel van de jongeren markeert het nieuwe begin van kerst.

Waarom moeten de mensen toch vooral naar De Wilhelminakerk komen op de kerstavond? FB: het belooft een hele mooie avond te worden. Zowel voor jongeren als voor ouderen. We beginnen al om 19.00 uur, dus voor de kinderen is het ook nog goed te doen. De dienst zal ons helpen om ons gezamenlijk te bezinnen op ons dagelijkse leven. En om te beseffen dat er met kerst weer een nieuw begin gemaakt kan worden.

Kerstmusical Signalen, donderdag 24 december (kerstavond), 19.00 uur, Wilhelminakerk (Blekersdijk 41).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.