Raadslid Koppens: Grens aan gebruik van alcohol bij jongeren moeilijk te trekken

17 december 2009

DORDRECHT - Gemeenteraadslid Diny Koppens volgde vandaag (17 december) een alcholholdebat in cafe Merz. Het was een discussie tussen jongeren en wethouder Jan Lagendijk. Ze vindt praten over alcoholgebruik en de grenzen die je daaraan stelt van belang. Daarom maakte zij een persoonlijk verslag: Op een scherm werden een aantal stellingen geprojecteerd en de jongeren konden hun ‘eens’ of ‘oneens’ sms’en naar een telefoonnummer en vervolgens werd zichtbaar op het scherm hoeveel procent eens of oneens was. Jan Lagendijk vroeg vervolgens aan een paar scholieren hoe ze erover dachten.
‘Als je onder de zestien bent en je drinkt, moet je dan een boete krijgen?’
Veel jongeren vonden van niet. Ze willen ook niet dat hun ouders het weten als ze teveel drinken.
Er werd een nuance aangebracht: een taakstraf dan?
Veel jongeren vonden van niet. Dit vind ik helemaal niet zo’n gek idee, alleen zou je het dan net zo moeten doen als met een rijbewijs van een beginnend chauffeur: drie punten en je bent de klos. Als je drie keer dronken op straat aangetroffen wordt dan krijg je een taakstraf, liefst in de vorm van werken bij de opvang voor alcoholverslaafden.
‘Hebben ouders een goed beeld van het alcoholgebruik van jongeren?’
een jongere zei dat zijn vader zelf ook veel drinkt en dus een prima beeld had van hoe het is om veel te drinken.
‘zijn ouders verantwoordelijk voor het alcoholgebruik van de jongere’?
Veel jongeren vonden van niet.
De boodschap van de wethouder dat ze daar als jongere rond de zestien jaar daar misschien zelf verantwoordelijk voor zouden zijn viel in een put zonder besef.
 
Wat ook bleek uit deze middag is dat veel jongeren rekenen op corrigerend ingrijpen van buitenaf als het gaat om buitenproportionele alcohol inname. Ze willen geen eigen verantwoordelijkheid voor hun drinkgedrag. Iets wat je op zich kunt verwachten bij mensen die nog niet volwassen zijn. Alcohol na de sport? Degene die achter de bar staat moet erop toezien dat jongeren niet meer dan één glas bier drinken, zo vonden de jongeren. Op zich is dat helemaal niet zo gek.
Ook zijn er jongeren die rekenen op een vriend uit hun kring die waarschuwt als de grens overschreden wordt. Dan hoeven ze zelf niet op te letten. Dat is hun niet aan te rekenen, ze zijn immers niet volwassen. En waar ligt die grens dan? Zorgelijk is dat wel.
 
Het is ook een teken van deze tijd denk ik. De meeste kinderen zien hun ouders niet zo vaak overdag en een rolmodel of structuur geven aan kinderen moet dan worden overgenomen door het maatschappelijk vangnet: de coach, de leraar, een vriend of vriendin, een familielid. Corrigerend optreden naar jongeren die niet de verantwoordelijkheid aankunnen of hun grenzen nog niet kennen wordt zo een verantwoordelijkheid van de hele maatschappij, en dat moeten we serieus nemen.
De voorlichting zal dan ook gebracht moeten worden naar het sociaal- maatschappelijk netwerk van de jongeren: de (sport)club, de uitgaansgelegenheid en de school.
Veilig opgroeien: je kunt het niet altijd zelf doen en als je 16 bent, ben je er nog niet.

(Diny Koppens zit in de gemeenteraad van Dordrecht voor GroenLinks. Ze maakt gebruik van de mogelijkheid om onder eigen naam haar waarnemingen of standpunten weer te geven. Dit wordt aangegeven door de redactie van Dordrecht.net. Soms blijkt het ook uit hoe het wordt gepresenteerd of het is een bijdrage in het gesprek mijn mening)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.