D66 vraagt gemeente om zuinigheid met energieplan voor eigen panden

18 december 2009

DORDRECHT - D66/Dordrecht heeft de gemeente bij monde van lijsttrekker Jan Willem van Dongen gevraagd om met een energie-zuinig plan voor alle eigen panden. Dordrecht kan zo een voorbeeld geven: Het voorstel luidt:

De gemeente heeft honderden panden in eigendom: kantoren, scholen, buurthuizen, de schouwburg, sportcomplexen enz. enz. Dit vastgoed wordt beheerd door het gemeentelijk vastgoedbedrijf. Elk pand vertegenwoordigt een waarde die op de balans staat en op elk pand wordt afgeschreven, wat als kosten in de begroting staat. Maar hoeveel schrijf je af en wat is de restwaarde? Schrijf je te veel af, dan heb je hoge kosten en blijft er minder over voor andere zaken waar je in wilt investeren. Schrijf je te weinig af, dan reken je jezelf rijk en kun je later met hoge onderhoudskosten komen te zitten. Je moet dus een afschrijvingsbeleid hebben, dat een goede middenweg vindt. Een kantoor schrijf je in een langere tijd af en heeft een hoger restwaarde dan een wijkgebouw of een noodschooltje.
Differentiatie
Het nieuwe afschrijvingenbeleid van de gemeente voorziet in deze differentiatie. Daar kunnen we alleen maar mee instemmen. Door de voorgestelde stelselwijziging vallen er vele miljoenen vrij. De gemeente heeft voorgesteld om dat in het reservefonds van het vastgoedbedrijf van de gemeente te storten. D66 heeft in de commissievergadering van 8 december jl. een ander voorstel gedaan.

Isoleren
Alle panden van de gemeente hebben een milieuclassificatie. Deze loopt van klasse A voor de meest energiezuinige panden, tot klasse G voor de minst energiezuinige panden. In de week dat de klimaatconferentie in Kopenhagen wordt gehouden en de PvdA (Kamerlid Samson) het voorstel doet dat woningeigenaren met woningen in klasse F en G deze pas mogen verkopen als ze eerst geïsoleerd zijn, heeft D66 het voorstel gedaan om met een plan te komen om het vrij gevallen geld te gebruiken om de minst energiezuinige panden zodanig te isoleren dat deze twee klassen hoger scoren. Dit zijn structurele investeringen in de waarde van het vastgoed en de overheid geeft daarmee het goede voorbeeld.
Uitwerken
De wethouder en verschillende andere fracties vonden dat een goed voorstel, zodat besloten is dat het college dit gaat uitwerken.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.