Hans Berrevoets: Schaaksport is de oudste sport in de oudste stad van Holland

03 december 2009
Hans Berrevoets: Schaaksport is de oudste sport in de oudste stad van Holland

DORDRECHT - Schaken staat voor zeshonderd jaar geschiedenis in Dordrecht. In de historische rubriek Dordt Toen van het weekblad Dordt Nu onderbouwt schaker Hans Berrevoets vandaag de stelling: De schaaksport is de oudste sport in de oudste stad van Holland. De schaker, die ook voorzitter is van het Platform Stedelijke Herdenking,  bedoelt daar Dordrecht mee.

Schaken heeft een geschiedenis van zeshonderd jaar, zo blijkt uit bronnen-onderzoek. In een proefschrift werd al eens aangegeven, dat er een schaakspoor in het Dordtse archief te vinden is van rond 1400. De voormalige gemeentearchivaris dr. Th. Jensma bevestigde dat ook al eens. Volgens Berrevoets brachten de toeristen van toen, de pelgrims, de schaaksport de centrumstad in. Hij vindt dat logisch, want rond 1400 was Dordrecht de (informele) hoofdstad van Holland en was Amsterdam nog een kleine stad, die pas rond 1450-1457 in betekenis Dordrecht voorbij ging.  

Het complete verhaal over de achtergronden van zeshonderd jaar schaakgeschiedenis in het licht van de grote historische betekenis van Dordrecht staat op de schaaknieuwssite: www.tomsschaakboeken.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.