Dordtse Stichting Oost-Europa Projecten (STOEP) stopt ermee

19 december 2009

DORDRECHT - Na dertig jaar gaat de stekker eruit bij de Stichting Oost-Europa Projecten (STOEP). De Dordtse organisatie zag in 1980 het licht dankzij de velen contacten van Ton Delemarre en Ada 'd Hamecourt met de Balkan en Bulgarijen in het bijzonder. Daaruit rolde ook een stedenband tussen Dordrecht en Varna (B). Nadat Ton en Ada het rustiger aan wilden gaan doen, bleek het ook moeilijker te zijn om STOEP overeind te houden. Ook de internationale situatie was intussen, na de val van het ijzeren gordijn, tussen oost en west ingrijpend veranderd. De laatste voorzitter Arrny Beem schrijft de relaties: ,,Zoals u allen wel weet is er de afgelopen dertig jaar veel veranderd in de betrekkingen en het begrip tussen de Oost- en West Euroanen. We denken dat STOEP daar een bescheiden steentje aan heeft bijdragen."  Daarom wordt ook al niet meer de traditionele nieuwjaarsreceptie gehouden op de eerste zondag van het jaar in het gebouw de Wereldwaag. Zelfs de oud wethouder van Dordrecht. C. de Kovel, later burgemeester van Nunspeet, bezocht die STOEP-bijeenkomsten.

STOEP heeft ook jarenlang een gewaardeerd infobulletin gemaakt tot in de hoogtij dagen een oplage had van 1500 exemplaren. Ook op andere manieren heeft STOEP dertig jaar aan de weg getimmerd, Kunst was ook een middel tot sociaal contact tussen de balkan en Dordrecht. Ook was er een succesvolle cursus iconen schilderen.

Iconen schilderen in de Wereldwaag
Het schilderen van een icoon is aangenaam werk, het laat je tot jezelf komen en brengt je in contact met de wereld van de verbeelding en zingeving. Martin Mandaliev is opgeleid als icoonschilder en restaurateur in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Al elf jaar lang geeft Mandaliev ieder jaar een cursus icoonschilderen in de Wereldwaag in Dordrecht. In zes lessen van elk vier uur leren de cursisten een icoon schilderen. De icoon wordt aan het eind van de cursus gewijd in de Oud Katholieke Kerk in Dordrecht. Informatie en aanmelding: tel. 078 - 613 9465 (Ada d'Hamecourt) of per e-mail: tonada@planet.nl

Ikoon van Sint JorisIkoon van Apostel Andreas
Ikonen van Sint Joris en Apostel Andreas, geschilderd door Jasen Ivantsjev

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.