Cijfers woninginbraken Dordrecht

19 december 2009

DORDRECHT -  In de zogenaamde donkere maanden neemt het aantal woninginbraken toe. De cijfers over het aantal aangiften laat zien dat in de maand november het aantal gelukkig gezakt is. In de regio kwamen in november 133 aangiften binnen en dat was vorig jaar nog 182. In alle districten in de regio zakte het aantal aangiften. In het district Dordrecht/Zwijndrechtse Waard liep het aantal terug van 89 naar 67 en in het district Alblasserwaard/Vijfheerenlanden lag het aantal dit jaar op 57 en vorig jaar in de maand november op 75. Ook in het district Hoeksche Waard liep in de maand november het aantal woninginbraken terug van 18 naar 9. Ondanks deze positieve cijfers wil het natuurlijk niet zeggen dat het aantal woninginbraken niet weer kan oplopen. Daarom vraagt de politie aan iedereen alert te blijven en verdachte situaties direct door te geven aan de politie desnoods via het alarmnummer 112.

De politie is regionaal actief met een zogenaamd Regionaal Woninginbrakenteam dat de seriematige woninginbraken aanpakt. In het district Dordrecht en Zwijndrechste Waard besteedt de politie extra aandacht aan de gebieden waar op dat moment meer wordt ingebroken dan ‘normaal’ en wordt in veel gevallen na een woninginbraak een buurtonderzoek ingesteld.

Maar bewoners kunnen op eenvoudige manier ook zelf preventiemaatregelen nemen om zo te proberen een woninginbraak te voorkomen.

Een paar tips:
- Sluit ramen en deuren goed af. Ook als u maar even weggaat.
- Gebruik de aangebrachte sloten op de juiste wijze. Alleen een deur dichttrekken is niet voldoende. Verwijder de sleutel uit het slot.
- Doe aan waardeberging. Laat met name tijdens de feestdagen goederen niet voor het grijpen liggen. Denk bijvoorbeeld aan sieraden, cheques, paspoorten, e.d.
- Als u veel kostbare kleine goederen heeft is het aanschaffen van een kluis een overweging waard.
- Etaleer uw goederen niet te veel. Als uw kostbare goederen vanaf de straat te zien zijn is de kans dat een inbreker langskomt groter.
- Zorg voor orde om het huis. Laat gereedschap, ladders, e.d. niet onbeheerd in de tuin liggen.
- Snoei groen rond uw woning, zodat een inbreker gezien kan worden.
- Berg contactsleutels van uw personenauto en bijbehorende papieren goed op.
-  Plaats verlichting aan de buitenzijde met een schemerschakelaar of bewegingsdetectie.
- Maak afspraken met buren over oplettendheid en geef door wanneer u weg bent! 
- Geef uw woning een bewoonde indruk. Laat 's avonds zoveel verlichting branden als u normaliter doet. Laat desnoods radio of televisie aan.
- Registreer en merk uw goederen (postcode en huisnummer)
- Fotografeer antiek, sieraden en kunst.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.