Maria Verboom maakt passende Stola voor jarige ds. Den Dekker

08 januari 2010

DORDRECHT - Ds. Ries den Dekker van de Grote Kerk heeft voor zijn zestigste verjaardag een bijzonder cadeau gekregen. Ouderling en kunstenares Maria Verboom maakte een heel bijzondere paarse stola met passend borduursel. Maria Verboom is een bekende kunstenares die in Dordrecht en ook elders vaak exposeert.

De stola is het teken van Christus’ kruis dat Hij op zijn schouders heeft gedragen en behoort tot de zogenaamde insignia: liturgische kleding die aangeeft welk specifiek ambt de drager bekleedt.

Ds. Den Dekker zal pas bij een speciale gelegenheid zijn gemeente voor de eerste keer de stola laten zien: Dat is in periode van veertig dagen voor pasen 2010.

'Meer over Maria Verboom:

Gefascineerd door textiel in het algemeen en de mogelijkheden die het biedt, ontwerpt Maria Verboom kunst in de breedste zin van het woord, met als basis batik. Op natuurlijke stoffen en papier gebruikt zij de traditionele techniek op een vrije manier.
Dit levert een enorme variatie op van sieraad tot wandobject van plafond tot vloer.
Experimentele combinaties zoals metaalsoorten, papier of hout met textiel leveren verassende kunst op.

Haar filosofisch denken vertaalt zich in de symboliek die zij gebruikt. Achter ieder object zit een betekenis verscholen.
De raampanelen in de Grote Kerk in Dordrecht(zie foto's) zijn hier een voorbeeld van. In 2007 had zij daar een tentoonstelling 'verbinding'. Het transparante raam symboliseert voor Maria het Universele Licht. Dan volgt een laag van veelkleurigheid die mensen ervan maken. De volgende laag heeft weer een heel andere vorm, en met elkaar vormen zij een geheel. Cirkels, vierkanten, het lijken polariteiten, maar ze horen bij elkaar, en vullen elkaar aan. Ze zijn verbindend.
De naam 'Verbinding' komt uit het woord religie, in brontaal religio, betekent 'herverbinden'.
De tentoonstelling is afgelopen. De raampanelen zijn echter wel gebleven.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.