Afscheid Christenunie/SGP-voorman Henk Mostert dinsdag 26 januari

13 januari 2010

DORDRECHT - De nestor van de Dordtse gemeenteraad, Henk Mostert, zwaait op dinsdag 26 januari om 16 uur in het Stadhuis af. Dat gebeurt via een receptie. Twee dagen later is het afscheid van burgemeester Bandell.

Namens de combinatie Christenunie/SGP (voorheen SGP/RPF/GPV) heeft Mostert dertig jaar deel uitgemaakt van de gemeenteraad. Op Dordtse schaal is dat historisch gezien een unieke tijd en behoort hij tot de volksvertegenwoordigers met het langste dienstverband aan het openbaar bestuur. Mostert probeerde enerzijds herkenbaar te blijven voor zijn reformatorische achterban en wilde anderzijds een gemeenteraadslid zijn voor de gehele stad Dordrecht en alle Dordtenaren. Dat was niet altijd even makkelijk.  In 2002 werd Aaike Kamsteeg de eerste wethouder namens zijn fractie en dat was voor Mostert een bijzonder moment.

Mostert (72) maakte als opvolger van J.J. Bosman, zijn entree in 1980 in de gemeenteraad. Met Leen Vermij, Peter Speelman en Aaike Kamsteeg bepaalde hij in de jaren tachtig het gezicht van de combinatie. Burgemeester J.H. van Zuuren was nog aan het bewind tot 1984 en daarna volgde in 1985 burgemeester Noorland. Vanaf 2000 is Bandell de eerste burger van de stad met veel gevoel voor de geloofstromingen in de stad.  De burgemeester daagde ook met succes de directe achterban van Mostert, de Gereformeerde Gemeente in de Julianakerk, om actief deel te nemen aan de maatschappelijke activiteiten in de stad.

Mostert werd in 2005 tijdens een buitengewone raadsvergadering gehuldigd. Burgemeester R.J.G. Bandell maakte toen bekend dat de nestor was benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Een kwart eeuw raadslidmaatschap was toen al markant en in 2006 besloot Mostert nog vier jaar door te gaan.

De voorman van de SGP groeide in de raad uit naar een man van gezag, die daarmee ook zijn achterban een plek gaf in de Dordtse besluitvorming. In samenspel met de ChristenUnie stond voor hem voor ogen dat er op een positief, constructieve wijze altijd moest worden meegedacht met het stadsbestuur.  Daarom werd onlangs op de website van de combinatie steun toegezegd aan de nieuwe burgemeester Brok, die 1 februari he stokje overneemt van Bandell.Overigens wees Mostert er in toespraken vaak op, dat alles niet zijn verdienste was.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.