Dordtse Historische Kalender (interview)

14 januari 2010

DORDRECHT - Vanaf 16 januari 2010 gaat Erfgoedcentrum DiEP van start met de Dordtse Historische Kalender. Voor deze digitale kalender kunnen Dortenaren historische feiten aandragen die zij zelf boeiend en relevant vinden. Het jubileum van een school, vereniging of een beruchte Dordtenaar die beslist niet vergeten mag worden; al dit soort feiten kunnen vanaf 16 januari genomineerd worden. De afgelopen maanden is achter de schermen hard gewerkt om de Dordtse Historische Kalender vorm te geven. Initiatiefnemer Hans Berrevoets en projectleider Alex van Leeuwen van Erfgoedcentrum DiEP vertellen over dit traject.


Links Alex van Leeuwen, rechts Hans Berrevoets

Muziekkorps Jubal

Berrevoets: “Geschiedenis was op school altijd mijn lievelingsvak. Ik had iets met jaartallen als kapstok om het verleden en het verhaal er omheen een plek te geven in je geheugen. Het was dan ook niet vreemd, dat ik in de loop van de tijd als journalist van dagblad de Dordtenaar steeds meer historische verhalen tegen kwam. Om geen kapstok voor een leuk verhaal verloren te laten gaan, ben ik pakweg tien jaar geleden begonnen om een lijstje bij te houden van herdenkingsmomenten in de toekomst. En zo ontstond ook langzamerhand het idee voor een historische kalender.”
Berrevoets wist ook anderen enthousiast te maken. Zo stapte Erfgoedcentrum DiEP in het project en nam de rol van trekker op zich. Maar ook de Vereniging Oud Dordrecht, de VVV en het Platform Stedelijke Herdenking waren betrokken bij de realisatie van de kalender.

Erfgoedcentrum DiEP had van het begin af aan veel interesse. Projectleider Alex van Leeuwen van DiEP legt uit waarom:” een historische kalender biedt ons Erfgoedcentrum diverse mogelijkheden. Enerzijds wordt geschiedenis op een directe en ongecompliceerde manier inzichtelijk gemaakt, anderzijds biedt deze kalender aan Dordtenaren de mogelijkheid zelf bij te dragen aan het verhaal dat over het verleden verteld wordt. Daarnaast kan de kalender ons op termijn helpen bepalen welke historische momenten van belang zijn bij de promotie van Dordrecht en een herdenkingsmoment verdienen.
Kortom, voor DiEP is de kalender een manier om het verleden betekenis te geven in het heden, en dat vinden we van belang."

Berrevoets had van het begin af aan een digitale vertaalslag van zijn historische kalender voor ogen. Van Leeuwen had de afgelopen maanden de schone taak om het idee van Berrevoets om te zetten in een concrete digitale toepassing. Op de vraag of dit niet lastig was reageert hij laconiek: "Ach nee. Kijk, bij de vertaling van een abstract idee naar een concrete toepassing dienen zich gaandeweg altijd allerlei vragen aan. Daarbij moet steeds een balans worden gevonden tussen praktische uitvoerbaarheid en de gewenste vormen van gebruik. Dat proces verliep vooral door de enthousiaste en flexibele opstelling van de betrokkenen door de bank genomen relatief soepel."

Opvallend is wel dat de site is ingebed in de website van de VVV Dordrecht. Van Leeuwen legt uit: "Erfgoedcentrum DiEP heeft een prima functionerende website, die echter meer gericht is op archief raadpleging en minder op interactieve communicatie. De interactieve kalender, waaraan bijvoorbeeld foto's kunnen worden toegevoegd, zou dan ook niet op onze website kunnen draaien. De VVV was zo vriendelijk om ruimte op hun site te creëren voor de Historische Kalender. In de toekomst zal de kalendermodule verplaatst worden naar de dan vernieuwde website van Erfgoedcentrum DiEP. Iets waar gebruikers overigens niets van zullen merken."

Beide heren vinden het lastig om te voorspellen of hun geesteskind aan zal slaan. Van Leeuwen: "Eén van de leuke aspecten van de Historische Kalender is wat mij betreft nu juist dat we nog niet precies weten wat we mogen verwachten. Het succes ervan staat of valt met de mate waarin Dordtenaren er daadwerkelijk gebruik van gaan maken. Wat dat betreft hoop ik de komende periode nog voor veel verassingen te zullen staan!"
Ook bedenker Hans Berrevoets hoopt op een groeiend enthousiasme. “We kunnen meer zicht op feiten en achtergronden krijgen en zo ons collectief geheugen voeden en ook de eigen geschiedenis nog beter leren kennen en die van de medeburgers van Dordrecht. De Dordtse Historisch Kalender is ook heel democratisch. Een ieder kan zijn eigen geschiedenis dankzij de kalender bekijken. Dat is dan ook de kracht ervan.”

Vanaf 16 januari kan iedereen via www.dordtsehistorischekalender.nl gebeurtenissen nomineren voor de historische kalender. Aan de kalender is een redactie gekoppeld die als taak heeft de genomineerde ‘feiten’ te bevestigen en tips voor verder onderzoek te geven. Sommige aangedragen historische feiten worden met krantenartikelen of andere middelen onder de aandacht gebracht van een breder publiek zodat zoveel mogelijk mensen kennis kunnen nemen van de Dordtse geschiedenis in al haar facetten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.