PvdA: Afspraken maken tussen bewoners, instanties en gemeente voor leefbaarheid

06 februari 2010

DORDRECHT - PvdA-lijsttrekker en wethouder Jan Lagendijk wil op basis van samenwerking de leefbaarheid bevorderen. Hij wil convenanten tussen bewoners, instanties en gemeenten maken de komende vier  jaar en duidelijk maken dat iedereen elkaar serieus neemt. Dat stelde hij gisteravond voor. Een verslag op de PvdA-site over een avond met ook inbreng van Beter voor Dordt, VVD, D66 en GroenLinks en bewonerscomités, die lieten weten zich niet altijd serieus genomen te worden. Jens van der Vorm, oud-statenlid voor de LPF, zorgde voor leven in de brouwerij met zijn stelling dat de helft van de Dordtse bevolking in onmin leeft met de gemeente. Hij staat nu vijf bij Beter voor Dordt (BVD).

Het verslag van de PvdA site: Op vrijdagavond 5 februari organiseerde de PvdA het eerste ‘Ophef’ debat over LEEFBAARHEID & VERLOEDERING in Centrum Beeldende Kunst. Door de ca. 60 aanwezigen (bewoners, organisaties en politieke partijen) werd levendig gediscussieerd over de leefbaarheid in Dordrecht. PvdA lijsttrekker Jan Lagendijk vertelde in een korte presentatie wat hij en de PvdA belangrijk vinden. Steeds meer wordt de samenwerking gezocht met bewoners en organisaties om de leefomgeving van bewoners zo goed mogelijk te maken. Jan denkt dat Convenanten afsluiten met actieve bewoners en organisaties in wijken een goede manier is om dat te doen wat nodig is en te bepalen wat er gebeurt als de afspraken niet worden nagekomen. Actieve bewonerscomite's zijn nog steeds heel belangrijk. Dat bewees het OKBZ (Oud-Krispijn Bewonerscomite). Bij de herstructurerig is hiermee gestart. De bewoners zijn volhardend en duidelijk in wat zij willen bereiken. Dat geeft resultaten.

Hilde Noortzij van bewonerscomite Prinsenpoort voelde zich niet altijd gesteund door de gemeente. Afspraken werden niet nagekomen. De verkeersdrukte in de straat is zwaar toegenomen, een grote boom is verwijderd en nog steeds niet vervangen, enz. En de gemeente geeft niet thuis. "Je moet volhouden en niet alles pikken", zei de bewoner van OKBZ. "Kom maar bij ons stage lopen".

Gespreksleider Hans Berrevoets gaf iedereen de ruimte om zijn/haar zegje te doen. Er waren 2 panels na elkaar, met aanwezigen uit de zaal. O.a. Jens van der Vorm van BVD zat in het panel. Hij zei dat de helft van de Dordtenaren voortdurend in conflict leeft met de gemeente. Als voorbeeld noemde hij het controleren van het rijden op wegen waar niemand is. Hilde reageerde onmiddellijk met op te merken dat ze dolgraag wilde dat de politie ging controleren in de Prinsenstraat, want daar wordt veel te hard gereden. Daar komt nl. nooit politie. Een bewoner van het Kasperspad klaagde over de overlast die er na 22 jaar nog steeds is. Jan Lagendijk vindt dat er voldoende goede opvang moet zijn, maar dan ook geen overlast (zero tolerance). Jan reageerde op Jens vd Vorm dat het absoluut onwaar is dat de gemeente alleen maar bezig zou zijn met burgers tegen zich in het harnas te jagen. De intentie is om samen met bewoners tot oplossingen te komen. En dat gaat weleend mis. Dat dat nog best beter kan, daar was Jan (en ook de aanwezigen) het helemaal mee eens.

Jan Timmer van het Lijnbaancomite gaf aan dat het steeds rommeliger wordt in zijn buurt, doordat het BuurtServiceTeam er niet meer is. De PvdA wil dat dit verandert, en heeft daar vragen over gesteld. Daar komen we nog op terug. Belangrijk is dat er weldegelijk invloed is vanuit bewoners, anders haken mensen af. Jan Lagendijk stelt: je moet doen wat werkt, dat is mijn uitgangspunt. Als er in Rotterdam iets werkt, dan kun je dat hier ook gaan proberen.

Leo Damen, bewoner Dubbeldamseweg, maakt zich zorgen om de vele particuliere panden die zichtbaar staan de verloederen, waar kamerverhuur is, en waar de eigenaren zich absoluut niet interesseren voor de buurt. En dat doet de buurt geen goed. Binnen de huidige wetgeving is het lastig de huiseigenaren aan te pakken. Maar dit moet wel gebeuren. Belangrijk zijn de Let-Op wijken, geen herstructureringswijken, maar als je daar niets doet, worden deze wijken dat wel op den duur (zoals Nieuw-Krispijn, Staart en Vogelbuurt). De komende 4 jaar zal het vooral gaan om leefbaarheid, aldus Jan, en hij wil doorgaan met het stevige beleid dat inmiddels in gang is gezet.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.