Donderdag oprichting breed groen overleg in Wilhelminakerk Dordrecht

07 februari 2010

DORDRECHT - Het nieuwe groene overleg, Platform Duurzaamheid, wordt donderdag 11 februari opgericht in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk 41. De bijeenkomst begint om acht uur.

Volgens de initiatiefnemers - oud-raadslid Bas Heijstek, milieuadviseur Theo de Rooij en journalist Hans Berrevoets - hebben vijftig mensen vanuit allerlei lagen van de samenleving belangstelling getoond voor de nieuwe vorm van overleg. Ze vinden dat deze interesse duidelijk maakt dat er een actueel groen overleg nodig is, gezien de klimaatcrisis en de milieuproblemen van vandaag.

Milieu-wethouder Dion van Steensel (CDA) steunt namens de gemeente Dordrecht het initiatief om vanuit de samenleving te zoeken naar zo breed mogelijk draagvlak voor een nieuw platform duurzaamheid. Hij vindt samenwerking van groot belang gelet op de problemen van deze tijd. Het idee is in Dordrecht geboren, maar ook mensen van buiten het eiland van Dordt hebben belangstelling getoond.

Wethouder Van Steensel zal op 11 februari een inleiding houden om het groene overleg mee vaart te geven. Hij vindt dat een platform vanuit de samenleving de overheid scherp kan houden. Een aantal raadsleden vanuit de gemeenteraad van Dordrecht zal ook de oprichtingsbijeenkomst bijwonen. Het natuur- en milieucentrum Weizigt is betrokken bij de oprichting van het platform en zal het ondersteunen.

Dominee Ries van der Zouwen - wijkpredikant van de Wilhelminakerk - zal een korte inleiding houden om de mensen welkom te heten. Hij zal aangeven zal waarom zijn kerk de ruimte geeft aan de oprichting van een zo breed mogelijk gedragen overlegplatform. Het platform dak- en thuislozen en het platform stedelijke herdenking werden eerder in de Wilhelminakerk opgericht en op donderdag 25 februari zijn er allerlei activiteiten in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart.

De oprichtingsbijeenkomst zal namens de initiatiefnemers worden geleid door voorlopig voorzitter Hans Berrevoets. Om het netwerk een eigen plek te geven zal ook hardop worden nagedacht over een heldere doelstelling. Een internationaal gehanteerde missie is dat het overlegplatform wil bevorderen dat mensen zodanig met hun leefomgeving en wereld omgaan dat dit geen schade met zich meebrengt voor de volgende generatie.

De Wilhelminakerk en andere kerken noemen dit opkomen voor de heelheid van de schepping. De initiatiefnemers De Rooij, Heijstek en Berrevoets vinden het voor de toekomst van groot belang dat alle organisaties en mensen die zich inzetten voor een duurzame samenleving elkaar ontmoeten, elkaar informeren en samen kunnen ondernemen. ,,Om in Dordrecht daarvoor een stimulerend klimaat te krijgen, is echt een zo breed mogelijk platform nodig. De situatie van het milieu, de klimaatcrisis vraagt om een bundeling van krachten uit alle lagen van de Dordtse samenleving, waarbij niemand kan worden gemist", aldus de initiatiefnemers.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.