D66: Kieskompas wordt goed gebruikt

08 februari 2010

DORDRECHT - Afgelopen zaterdag heeft Piet Sleeking namens Beter voor Dordt, zijn kritiek geuit op Kieskompas en andere partijen. D66 wil hierop reageren als volgt op reageren:

Jan Willem van Dongen: "Beter voor Dordt is in 2006 beloond met een grote hoeveelheid kiezers, omdat in een groot deel van het eindadvies van de stemwijzer de BVD er als voorkeurskeuze eruit kwam.  Nu er dit jaar voor het Kieskompas is gekozen,  waarbij men geen voorkeur geeft maar laat zien waar de partij staat in het politieke landschap,  doet fractievoorzitter Piet Sleeking  van BVD ineens uitspraken over andere partijen. Hij voelt zich genomen door de andere partijen omdat er volgens hem  in een aantal situaties door partijen een andere keuze is gemaakt in het beleid voor de komende jaren. In plaats van deze inzichten te omarmen probeert  Beter voor Dordt zijn eigen gelijk te halen. Dit, ondanks dat de BVD ook volledig heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het Kieskompas.

In zijn kritiek over het hostel schaart Piet Sleeking  D66 onder de collegepartijen. Dat is in deze periode niet het geval. Daarnaast kiest D66 duidelijk voor een hostel in een woonwijk, ook al ligt deze locatie aan de rand van een wijk. Daarin zit geen verschil tussen locatie Euerlaan en Amnesty Internationalweg en in het standpunt van het raadsbesluit in 2009.

De bouw van dure koophuizen/villa’s in de Zuidpolder
D66 heeft de Zuidpolder altijd als uiterste reserve lokatie benoemd. In deze tijden van besluitvorming  (structuurvisie april 2009 en projectplan Zuidpolder 2010) hebben we steeds aangegeven dat het nut en de noodzaak van de Zuidpolder te bebouwen niet is aangetoond, zowel lokaal als regionaal. Daarom hebben we tegengestemd, dit is ook terug te lezen in onze standpunten en in ons huidige en nieuwe verkiezingsprogramma. D66 gaat niet de eeuwigheidsdiscussie aan wat de heer Sleeking wel wilt, maar is hiermee realistisch.

Gratis openbaar vervoer
Zoals iedere fractie heeft D66 het onderzoek Gratis Openbaar Vervoer gesteund. Bij de uitwerking vonden wij de optie met meer waterbussen,  grote parkeerplaatsen en vervoer naar het centrum mede uitgaande van ons programma een betere optie. Dat is geen tegenstem maar een andere invulling, maar dat begrijpt de hr. Sleeking niet. Uiteraard staat gratis OV vervoer in ons verkiezingsprogramma.

De Drechtpas
In het verkiezingsprogramma van D66 staat dat wij een Dordtpas willen met korting op bibliotheek, musea, sport en cultuur. Minima, 65+ en studenten krijgen reductie op de aanschafprijs van deze Dordt-pas. Dit is ons inziens een ander middel dan de Drechtstedenpas van de BVD, maar uit zijn reactie kunnen we opmaken dat we het hierover in de toekomst wel eens worden.

Kieskompas is volgens D66 een middel om te achterhalen waar je politieke voorkeur ligt. Het is zorgvuldig tot stand gekomen, waarbij ieder antwoord van D66 is onderbouwd met een citaat uit het verkiezingsprogramma of een ingenomen standpunt in de raad. Het buro dat Kieskompas heeft gemaakt, heeft al deze gegevens van iedere partij gevraagd.

Conclusie van D66: laat de burgers vooral afgaan op het stemgedrag van de partijen in de raad en hun verkiezingsprogramma’s, waarbij Kieskompas dit op een aantal punten kan bevestigen, aldus Jan Willem van Dongen.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.