Diny Koppens: wat was de boodschap bij lijsttrekkesdebat voor ondernemers?

12 februari 2010

DORDRECHT - Afgelopen woensdag gingen de lijsttrekkers van de Dordtse politiek met elkaar in debat in aanwezigheid van de Dordtse ondernemers. De Dordtse ondernemers hadden de avond heel goed verzorgd. GertJan de Kaasboer stond er met zijn heerlijke kaas, en Turkish Delight had heerlijke hapjes verzorgd. Leerlingen van het DaVinci stonden achter de bar. Het debat werd opgenomen door leerlingen van DAVE die een beroepsopleiding volgen voor camera- en geluidstechniek. Alles was uit de kast getrokken om er een succesvolle avond van te maken, en ik denk dat de ondernemers er ook wel wat van terug verwachtten.

Op een scherm boven de lijsttrekkers konden de aanwezige ondernemers vragen sms’en en de bedoeling was dat de politici daar een antwoord op zouden geven. Dat gebeurde vrijwel niet. In blokjes van 10 minuten konden steeds vier lijsttrekkers kort hun zegje doen op vragen of stellingen die door Thijs Blom werden aangedragen, en dat werd een schamele vertoning van een paar oneliners; meer tijd kregen ze ook niet. Daarom kwamen ze niet goed uit de verf, en bleef hetgeen ze te berde brachten beperkt tot opmerkingen over cameratoezicht, meer handhaving maar minder regels ( ziet u ook de tegenstelling hierin?), de slechte bereikbaarheid door werkzaamheden bij het station, duurzaamheid, woningbouw, hoe rechts de VVD wel niet is, etc.

Op een gegeven moment stond op het scherm boven hen de vraag te lezen: ‘wil de echte lijsttrekker die de taal van de ondernemer verstaat nu opstaan?’ Dat gevoel overheerste op een gegeven moment, ondernemers kregen geen antwoord op hun vragen, er werden vanuit de politiek geen nieuwe ideeën of visies neergelegd, en het publiek werd hierdoor een beetje ballorig. De opmerkingen op het sms scherm waren niet meer serieus en op een gegeven moment leuker dan het debat. Ik betrapte mijzelf erop dat ik meer naar het scherm zat te kijken dan naar de lijsttrekkers.

Ik miste bij de politici waar het volgens mij in de komende tijd om moet gaan als het gaat om de verhouding tussen ondernemers en gemeente.

De gemeente heeft de ondernemers hard nodig. Ondernemers van het MKB moeten geprikkeld worden om leer-werkbedrijf te worden zodat jongeren bij hun kunnen leren, ervaring kunnen opdoen in het arbeidsproces en eventueel uitstromen naar een vaste baan. Daar zijn subsidies voor om het voor de ondernemer makkelijker te maken. Daar heb ik niet een lijsttrekker over gehoord.

Economische groei in een tijd dat de crisis alles stilzet is niet reëel. Ga voor behoud van koopkracht zodat de winkeliers niet over de kop gaan. Dat betekent investeren in werkgelegenheid. Open de arbeidsmarkt.

Er zijn nog meer zaken die de politiek richting ondernemers kan inzetten, en deze opmerkingen zijn mijn persoonlijke standpunten:

-          Bij gunning of aanbesteding niet alleen werken met Social Return On Investment, ( dat bedrijven verplicht een aantal Dordtse werkzoekenden plaatst) maar liefst ook voor Environmental Return On Investment: ondernemers kunnen daarmee een pre hebben als zij dingen naar een opdracht van de gemeente. Je kan dan denken aan een bedrijf dat aan vervoersmanagement doet zodat er minder vrachtwagens hoeven te rijden, of filters aanbrengt om emissie te beperken, gebruik maakt van recyclebare verpakkingen, energiezuinige verlichting gebruikt en het bedrijfspand deels met duurzame energieopwekking wordt voorzien in stroom, etc.

-          Bedrijven die maatregelen nemen voor het milieu, en het principe van: people planet profit als prioriteit hebben en uitdragen verdienen van mij een Groene Pluim met vermelding in de krant en op de website.

-          De gemeentelijke website mag wat ons betreft het principe van duurzaam ondernemen in de stad meer benadrukken en toejuichen.

-          Er kan gekeken worden of het mogelijk is om korting te krijgen of deels compensatie van kosten voor gemeentelijke diensten aan bedrijven die goede milieuprincipes toepassen.

-          Milieumaatregelen worden meestal door het Rijk deels gesubsidieerd en er zijn investeringen in maatregelen die zich binnen afzienbare tijd terugverdienen. Voor mij is leidend dat ongeacht welke maatregel en de omvang ervan het milieu er altijd beter op wordt en dat voor de mensheid dus winst is. Ondernemers investeren hiermee ook in de toekomstige generaties en hun leefomgeving, en daaruit spreekt verantwoordelijk ondernemen en dat kan juist extra aantrekkelijk zijn voor (nieuwe) klanten. Deze trend is al merkbaar in de wereld.

-   Om goede bereikbaarheid van woningen en bedrijven te garanderen tijdens werkzaamheden aan de toevoerstraten naar de stad mogen voor goede doorstroming de pollers tijdelijk naar beneden en dient de gemeente de alternatieve route en bereikbaarheid per brief aan alle bewoners in en bedrijven in het gebied en via de media naar de rest van de stad goed te communiceren, ook via de gemeentelijke website. Ook moet gekeken worden naar voldoende parkeerplekken binnen de bestaande structuur om onnodig rondrijden te voorkomen.

-   Wat mij betreft mogen vuile vrachtwagens uit de stad geweerd worden.

Er zou een onderzoek naar de bevoorrading in Dordrecht moeten komen om te zien of vervoersmanagement handig is. Hiermee wordt voorkomen dat grote wagens maar voor een klein deel gevuld zijn. In andere steden ( Utrecht) kan een elektrische transport shuttle buiten venstertijden bevoorraden vanwege zijn kleine vervoerseenheden, ook is opslag mogelijk, hetgeen voor sommige ondernemers en winkeliers extra flexibiliteit kan geven. Leveren naar vraag en nooit meer dan nodig is.

-   Ondernemerschap bij mensen die een goed businessplan hebben stimuleren en vooral een goede voorbereiding bieden. Meer samenwerking hierin tussen Kamer van Koophandel en UWV Werkbedrijf.

Diny Koppens (GroenLinks Dordrecht

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.