Wegwijsdag op het Stadhuis van Dordrecht

12 februari 2010
Wegwijsdag op het Stadhuis van Dordrecht

DORDRECHT - Ruim zeventig havo-4 leerlingen van het Insula College deden woensdag 10 februari mee aan de ‘Wegwijsdag op het Stadhuis’. Onder begeleiding van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) hebben de leerlingen zelf ervaren hoe de lokale politiek werkt. Na uitvoerig overleg, een peiling en een stemronde koos de ‘Jeugdraad’ voor het project ‘Red Rambo de ijsbeer’. Dit project zal samen met de leerlingen door de gemeente Dordrecht worden uitgevoerd.

Het doel van de ‘Wegwijsdag’ is jongeren meer te betrekken bij politieke besluitvorming door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan. Burgemeester A.A.M. Brok opende de Wegwijsdag officieel in de raadzaal van het Stadhuis. De leerlingen zijn vervolgens uiteen gegaan in groepen en hebben gesprekken gevoerd met raadsleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van verschillende instellingen op het gebied van duurzaamheid. Een persteam heeft de groepen gevolgd en hiervan verslag gedaan in een krant.

Red Rambo de ijsbeer
Het winnende project ‘Red Rambo de ijsbeer’ is bedacht door Emma Bijl, Tessa van de Burgt, Rogier Noels, Chabelly Stolk, Esther Wibbens en Diede Visser. Zij willen basisschoolleerlingen spelendewijs bewust maken van het belang van duurzaamheid. Dit gaan ze onder andere doen met spelletjes, quizzen en het geven van informatie. Zij houden hierbij rekening met het niveau van de jonge kinderen. De gemeente gaat nu samen met de leerlingen aan de slag om het plan uit te gaan voeren. De gemeenteraad (initiatiefnemer van Wegwijsdag in Dordrecht) heeft eerder besloten voor de uitvoering van het winnende idee een bedrag van 2.500 euro beschikbaar te stellen. Dit bedrag gaat nu naar 'Red Rambo de ijsbeer'.

Jeugdraadsvergadering
's Middags hadden de groepen met presentaties in een jeugdgemeenteraadsvergadering de jeugdgemeenteraad geadviseerd over de besteding van dit bedrag. Het project ‘Red Rambo de ijsbeer’ is uiteindelijk met een meerderheid van stemmen aangenomen wordt door de gemeente uitgevoerd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.