Zeventig mensen bij oprichting Platform duurzaamheid in Wilhelminakerk

12 februari 2010

DORDRECHT - Zeventig mensen hebben donderdagavond het Platform duurzaamheid opgericht. Het groene overleg komt voor de eerste keer bijeen. De Wilhelminakerk geeft daaraan graag de ruimte, zo zei wijkpredikant Ries van der Zouwen in een welkomswoord. Wethouder van milieu, Dion van Steensel, vond het de hoogste tijd voor een brede netwerkorganisatie. ,,Als gemeente hopen we op een kritische dialoog. Dat is hard nodig."  Het Natuur- en milieucentrum Weizigt zal het nieuwe netwerk graag ondersteunen. Gemeenteraadsleden en kandidaten van PvdA, VVD, GroenLinks, D66, Beter voor Dordt, Christenunie/SGP en CDA woonden de oprichting bij. Secretaris Theo de Rooij verzamelt de komende weken suggesties over hoe mensen kunnen samenwerken op het brede terrein van milieu, natuur en duurzaamheid. Voorzitter en gespreksleider Hans Berrevoets noemde het platform een vorm van éénheid in verscheidenheid. De organisaties die zich samen in Dordrecht bezig houden met eerlijke handel (fair-trade) vormen al een voorbeeld van samenwerking. Deze groep zag het Netwerk duurzaamheid als overkoepelde vorm van overleg, waardoor mensen elkaar leren kennen, elkaar informeren en samenwerken.

Jacqueline van den Berg van de PvdA was bij de oprichting en had vannacht al een verslag op de website staan. Haar beleving bij het groene overleg:

Donderdagavond 11 februari 2010 is het Platform Duurzaamheid officieel van start gegaan in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk. De situatie van het milieu en klimaat vraagt om een bundeling van krachten uit alle lagen van de Dordtse samenleving, waarbij niemand kan worden gemist", aldus de initiatiefnemers Hans Berrevoets, Theo de Rooij en Bas Heijstek.

Veel belangstellenden waren naar de Wilhelminakerk gekomen om met elkaar de eerste afspraken te maken en doelen vast te stellen. Er komt een emailadres waar mensen terecht kunnen met vragen. Vooral particulieren hebben behoefte aan nuchtere en betrouwbare informatie over wat je zelf kunt doen om je huis energiearm te maken en hoe je de energiekosten op termijn sterk kunt verminderen, met duidelijke financiele berekeningen. Daarvoor moet ook een loket komen. Samenwerking met bedrijfsleven in Dordrecht vindt men noodzakelijk.

Ook wordt Dordrecht een Fair Trade gemeente, waarin bedrijven die hiermee bezig zijn bekend moeten zijn, zodat de burger de weg naar hen kan vinden.

De stemming was goed en de intentie is om een actieve bijdrage te leveren aan een duurzaam Dordrecht, met op termijn een eigen energievoorziening, geen afvalverbranding meer maar afval hergebruiken, het opwekken van energie. En voor particulieren een informatiebron zijn om de juiste manieren te vinden om energiearme woningen te maken en zo duurzaam mogelijk te leven.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.