GroenLinks-gemeenteraadslid Diny Koppens bekritiseert haar oude partij Beter voor Dordt

13 februari 2010

DORDRECHT - Gemeenteraadslid Diny Koppens geeft een kritische analyse op haar website van Beter voor Dordt, de locale partij die de wind mee heeft. Het past bij de verkiezingscampagne, maar historisch gezien is het opmerkelijk. In 2006 stond Diny Koppens in Dordrecht op de kandidatenlijst van Beter voor Dordt.  In de zomer van 2009 maakte zij de overstap van Beter voor Dordt naar GroenLinks. Ze liet weten landelijk al lange tijd lid te zijn van GroenLinks en daarom ook lokaal daarvoor te willen gaan kiezen.

Daarom hierbij het verhaal, zoals Diny Koppens dat heeft opgeschreven. De tekst is voor haar politieke rekening:

"Beter Voor Dordt zal een grote partij worden, en de verwachtingen die zij in de stad heeft gekweekt zijn eveneens groot.
De afgelopen jaren heeft men zich bij deze partij vooral druk gemaakt over wat er niet goed ging in de stad, en ook waren zij steeds te vinden waar veel ontevredenheid heerste, om vooral hun gezicht te laten zien, en vooral de burger in het gelijk te stellen en het gevoel te geven dat BVD er iets aan kan doen, en waar nodig zelfs de helpende hand te bieden in hun strijd tegen de lokale overheid.
Want over het algemeen bestaat hun lijst en achterban uit mensen die, zoals Maurice de Hond al zei, tegen het establishment zullen gaan stemmen, juist vanwege hun aanvaringen met de gemeente. Veel mensen op hun lijst zijn actievoerders tegen de gemeente. Ik ben destijds gevraagd bij hen te komen omdat ik actie voerde voor het behoud van de Statenschool. Gaan die ontevreden politici straks in de coalitie, de mond gesnoerd, nog tevreden zijn met hetgeen ze kunnen bereiken?
 
De gemeente doet soms ook rare en ondoordachte dingen richting burger, en dan is het bij uitstek aan de volksvertegenwoordiger, het woord zegt het al, om de problematiek bij het ambtelijk apparaat verder uit te zoeken als het om een klein of individueel belang gaat, en om het politieke toneel op te zoeken als het om een groter of algemeen belang gaat. En dan is het vooral de kunst om naast het omschrijven en ageren in de raad over het probleem wat is gesignaleerd, ook te komen met een mogelijke oplossing.
En als je die al hebt, of je weet de weg er naartoe, dan is het al helemaal een kunst om draagvlak en een meerderheid te vinden in de raad, en met de meerderheid initiatiefvoorstellen of moties in te dienen zodat je soms ook beleidswijzigingen kunt doorvoeren of aanscherpen. Maar dan moet je kunnen onderhandelen, geven en nemen. Zo doe je als raad recht aan het belang van de inwoners van de stad. Maar dat gebeurt helaas niet bij BVD.
En dat is jammer voor hun kiezers. Want zo worden bijvoorbeeld verwachtingen gekweekt bij de bewoners rond het Kasperspad dat de overlast van de psychisch zieke mensen en verslaafden straks weg zal zijn als BVD in het college komt, en dat de maatschappelijke opvang van mensen die buiten de maatschappij vallen vooral uit het zichtveld van de fatsoenlijke burger zal plaatsvinden. Gaat Lagendijk hier echt mee in zee? Het zou zomaar kunnen. De PvdA laat ook landelijk zien met enige regelmaat haar principes te laten varen als het gaan om coalitiedeelname. Maar het zou me toch tegenvallen van meneer Jan. Maar ook bij BVD zijn er mensen die principes laten varen voor hun ambitie. Dat heet politiek.
 
Na afloop van het lijsttrekkersdebat van 10 februari zei Jens van der Vorm aan de tafel waar ik ook zat dat de politiek alleen maar humor is, en dat je het met humor moet bekijken. Lachen, man! Dat deed ik ook toen Pim Fortuijn nog regelmatig op de buis was.
Het hoge gehalte fatsoensrakkerigheid en strak in het pak van de BVD en het losse, casual en laissez faire van de PvdA staat garant voor tegenstrijdigheden die zich niet zullen beperken tot de buitenkant. Een regenboogpartij ( leuke vondst van iemand op Dordrecht.net) als BVD impliceert vele idealen die samenkomen in een partij, die ook nog eens de grootste denkt te worden.
Dat vergt een sterke fractievoorzitter om dat bij elkaar te houden en om intern steeds op één lijn te blijven. En dan moeten ze ook nog elke keer opnieuw gaan afstemmen met hun coalitiepartners hoe ze het beleid gaan uitvoeren en wat ze gaan zeggen in het openbaar.
Al die actievoerders, de mond gesnoerd. Geen brug over de Vlij? Geen brug naar Plan Tij? Geen Diaconaal Aandachtscentrum? Geen hostel? Geen hufters meer in het verkeer? Geen overlast op het Kasperspad en het Vrieseplein? Geen hardrijders meer in de Bankastraat? Geen wegwerkzaamheden meer die mensen maar hinderen? Stem vooral BVD want die gaan dat allemaal oplossen! Ze weten alleen nog niet hoe."
Tot zover Diny Koppens, raadslid van GroenLinks.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.