Mijn Mening: Diny Koppens geeft als eerste analyse van twitterdebat

16 februari 2010

DORDRECHT - Het GroenLinks gemeenteraadslid Diny Koppens geeft als eerste volksvertegenwoordiger in Dordrecht een eigen analyse van het Twitter-debat. Haar conclusie is dat het diepgang miste. Onder de noemer MIJN MENING kijkt zij terug. Haar waarneming is:

Het Twitterdebat miste, zoals ik al voorspeld had, de nodige diepgang. 31 gasten online is dan ook niet veel.
Men had het over bezuinigingen op de volgende zaken: externe inhuur, Zuidpolder, grote projecten, uitkeringen, subsidieverstrekking en het ambtenarenapparaat.
Vaak kort door de bocht; zo zijn tweets nu eenmaal in hun beperking, en juist deze stellingen verdienen meer diepgang.

De kiezer zal nu echt het gevoel hebben dat de twitteraars een chaotisch zooitje zijn bij elkaar. Het is veel leuker om deze mensen aan tafel te filmen als ze debatteren.
Maar goed, er worden toch wel uitspraken gedaan waarop je de aangever niet kunt vragen of hij/zij de gevolgen van hetgeen hij/zij beweert overziet. In verkiezingstijd hebben we daar wel vaker last van dat we alles van 1 kant bekijken. Maar bij bezuinigingen kan dat dus echt niet. Bezuinigen is snijden, en snijden doet pijn. We weten wel waarom we willen snijden, maar we weten niet hoe ernstig de gevolgschade kan zijn.
Voorbeeld: snijden in de gelden voor uitkeringen terwijl de komende periode in de Drechtsteden er 200.000 aanvragen worden verwacht voor bijstand en bijzondere bijstand.
Is dat dan verantwoord? Economische groei in een crisis die erger is dan die van 80 jaar geleden kun je vergeten: ga voor behoud van werk en koopkracht en laat mensen niet verder afglijden in armoede waar ze niet voor gekozen hebben!

Snijden in geld voor de grote projecten.
Zoveel zijn er gelukkig niet meer; de Sportboulevard is bijna klaar. Het Hofkwartier kende tegenslagen door onvoorziene zaken, en ook in dit project kun je er niet zomaar de rem op gooien. Hooguit in de aanpak wat meer faseren zodat de kosten beter gespreid worden. Bovendien is dit project van essentieel belang voor het toerisme van binnen en buiten Dordrecht, en er liggen ook afspraken met derden die niet zomaar van tafel kunnen.

Stadswerven: daar kunnen we niet echt omheen; projectontwikkelaars dicteren er de markt en de bouw en het tijdstip waarop ze starten. Elk jaar dat er niet gebouwd wordt kost de gemeente 2 miljoen. Dat zijn buitengewoon complexe juridische zaken waar je niet zomaar kan ingrijpen zonder dat dat tot torenhoge claims ( miljoenen) gaat leiden, en dan ben je nog verder van huis. Maar voor 2 miljoen per jaar kun je een hoop doen. Het is daarom zaak dat men hieruit leert dat deze situaties juridisch in de voorvang dichtgetimmerd zijn.

Snijden in subsidieverstrekking treft vrijwel altijd de sport en cultuursector en omdat deze essentieel zijn voor de sociale participatie van mensen en het uitgaansleven kunnen we dat niet zomaar doen. Een betere verdeling zou wellicht kunnen, maar ik vind het nu al een jaarlijks terugkerende kaasschaafmethode. Wat mij betreft moet er zodra het kan weer geld bij.
Snijden in externe inhuur en het ambtelijk apparaat.

Mensen in het debat weten niet waar ze het over hebben. Van dichtbij weet ik wat externen doen in de gemeente, en geloof me, ze krijgen niet de leukste en makkelijkste klussen. Wethouder van Financiën heeft al eens aangegeven bij kritische geluiden hierover uit de raad dat hij  ‘het volkomen kon verantwoorden waarom de inhuur van externen nodig is. Het is de kurk waar een groot deel van de organisatie op drijft’.
Dat zegt wel iets over de kwaliteiten van het eigen personeel, of het gebrek aan scholings-mogelijkheden van het ambtelijk personeel. Het is dus een interessante om te weten of er niet onterecht wordt bezuinigd op het ambtenarenapparaat!
Partijen onderscheiden zich alleen in de nuance, en waar is die gebeleven?

Diny Koppens

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.