Professor Fred van Lieburg ziet Dordrecht als nationale leerpark voor culturele integratie

15 februari 2010

DORDRECHT - Kerkhistoricus prof. Fred van Lieburg ziet nieuwe mogelijkheden voor Dordrecht als belangrijke historische stad na het Calvijnjaar 2009. Hij heeft voor het historische debat dat op donderdag 25 februari in de Wilhelminakerk wordt gehouden met de lijsttrekkers van PvdA, VVD, Beter voor Dordt, D66, GroenLinks, CDA, Verenigde Senioren Partij en Christenunie/SGP een prikkelende visie ontwikkeld.

Dordrecht kan een nationaal leerpark worden voor culturele integratie, zo vindt de hoogleraar van de Vrije Universiteit. Zijn bijdrage is actueel want dit jaar wil de gemeente Dordrecht met een historische nota voor de toekomst komen met thema'sd zoals religie en identiteit/integratie.

Fred van Lieburg schrijft:
De laatste tijd is Dordrecht nogal in het nieuws als historische pleisterplaats van het calvinisme. Dat is natuurlijk mooi, zeker voort calvinisten. Maar Dordrecht kende in de loop der eeuwen méér religieus leven dan alleen maar calvinisme en zeker tegenwoordig zijn er meer levensbeschouwingen dan één versie van het protestantisme.
Dat betekent dat Dordrecht in de omgang met haar religieus erfgoed moet kiezen voor een brede benadering, waarin uiteraard Statenvergadering en Synode een belangrijke plaats hebben, maar óók de katholieke en doopsgezinde schuilkerken, óók de herinneringsplaatsen van joden en moslims.
Juist bij zo’n brede benadering kan Dordrecht zich ontwikkelen tot een nationaal leerpark voor de geschiedenis van culturele en religieuze integratie. Immers, door de eeuwen heen was de grote religieuze verscheidenheid van ons land nauw verbonden met de instroom van migranten in Nederland. Ook als daarbij politieke of economische redenen de doorslag gaven, vormde religie toch het voertuig voor mensen om zich in een nieuwe, vreemde omgeving thuis te voelen op basis van respect en ruimte voor hun eigen culturele identiteit.
In Dordrecht wemelt het van de monumenten van die religieuze integratie. De Waalse kerk als ontmoetingsplaats voor Franstalige vluchtelingen, de Lutherse kerk als thuishaven voor Duitse kooplieden, de Antoniuskerk als gemeenschap voor Brabantse arbeiders, diverse gereformeerde kerken als bruggenhoofd van Zeeuwse plattelandsfamilies, om maar een paar voorbeelden te noemn van groepen mensen die dankzij tolerantie en vrijheid volledig zijn geïntegreerd in lokale, nationale en internationale culturen.
Met de symbolen 1572 en 1618-1619 als insteek is Dordrecht dé stad waar de nationale religiegeschiedenis zichtbaar wordt als voorbeeld en inspiratiebron van modern burgerschap voor alle Nederlanders.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.