(Godfried J.Holber 6): Historische momenten in laatste oude gemeenteraad van Dordrecht

17 februari 2010

DORDRECHT – (door de Dordtse waarnemer Godfried J.Holber 6): De gemeenteraad beleefde gisteren in veel opzichten een historische middag.

Burgemeester Arno Brok trad voor de eerste keer op in de gemeenteraadsvergadering in het Stadhuis. Daarmee wordt bedoeld, dat hij laat zien de voorzitter van de raad te zijn. Dat klopte direct. Brok vaart direct een eigen koers en stelt het op prijs dat gemeenteraadsleden naar elkaar luisteren. Hij blijkt het reglement van orde al bestudeerd te hebben, want een novum was gelijk dat Beter voor Dordrecht (BVD) als grootste oppositiepartij als eerste het woord mocht voeren. De voorman van de grootste partij, Cor van Verk (PvdA) was verbaasd, toen hij werd afgehamerd. Artikel 20 lid 4 zei Brok direct: De oppositie begint.

BVD-fans

In de wandelgangen werd er stevig over gesproken, waarbij fans van Beter voor Dordt zeiden dat na de verkiezingen van 3 maart de PvdA weer als eerste aan het woord zal gaan komen.  Zij hadden kennis genomen van een verklaring van BVD-voorman Piet Sleeking, die daarvoor een pleidooi heeft gehouden. Hij wil graag regeren in het college van burgemeester en wethouders, maar zolang zijn partij geen twintig zetels in de raad heeft, zijn er wel andere partijen bij nodig.

De PvdA is soms in en dan weer uit. De VVD leek in de uitzending afgelopen weekeinde op RTV Rijnmond ook uit te zijn bij BVD als extreme partij, maar dat blijkt een verspreking te zijn. De politieke conclusie is weer dat niemand in Dordt op voorhand een andere partij uitsluit, maar Dordrecht heeft meestal maar vijf of zes wethouders. De vraag is dus als zeven partijen een wethouder willen leveren -  alleen Henk Tazelaar van de Verenigde senioren Partij heeft zijn vinger niet opgestoken – wie valt of wie vallen af?

 In de laatste gemeenteraadsvergadering voor de verkiezingen waren meer historische gebeurtenissen te turven. Pieter Verhoeve, jong, talentvol in de Christenunie/SGP-fractie, werd hartelijk geïnstalleerd door burgemeester Brok. Als de verkiezingsuitslag tegen valt voor zijn partij, neemt hij in de volgende raadsvergadering op 9 maart alweer afscheid.

Verhoeve hoort  bij het politieke wereldje, want hij draait al in de commissievergaderingen mee in het Stadskantoor.  Zijn vader heeft inm iddels twaalf jaar raadservaring achter de rug, dus de appel valt niet ver van de boom. Het kan zelfs zo zijn, dat Verhoeve op 9 maart afscheid neemt, op 11 maart niet  opnieuw wordt geïnstalleerd, maar in april weer opnieuw de eed gaat afleggen. De burgemeester wist er gisteren een persoonlijk moment van te maken en die traditie past historisch gezien bij elke installatie van een volksvertegenwoordiger. Als er op 11 maart 39 raadsleden aantreden, om de eed of belofte af te leggen,  mag het dus zeker een uur duren.

Postkantoor

Een derde novum was de keuze van de gemeenteraad om de herinnering aan het Oude Postkantoor in de herinnering van Dordtenaren terug te  brengen in het nieuwe stratenpatroon van het Bagijnhof. Rond 1904 werd het Oude postkantoor nieuw gebouwd en volgens mensen die de cursus Dordtologie hebben gevolgd, waren toen mensen tegen de sloop van oude panden voor het nieuwe Postkantoor.  Elke tijd kiest eigen momenten en voor herinneringen aan monumenten.  Normen en waarden veranderen per plaats en tijd, heette dat ook wel bij sommige partijen, maar de identiteit van Dordrecht is wel standvastiger met bijna achthonderd jaar stadsrechten achter de rug.

De gemeenteraad wilde gisteren ergens vanuit gaan en zes jaar na de lancering van het idee door kunstenaar Theun Okkerse heeft het de top van het locale bestuur bereikt.Zoals het hoort: de gemeenteraad heeft het laatste woord: Het oude Postkantoor blijft een zichtbare herinnering.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.