Groot historisch debat in de Wilhelminakerk op donderdag 25 februari

15 februari 2010
Groot historisch debat in de Wilhelminakerk op donderdag 25 februari

DORDRECHT - De lijsttrekkers van de partijen die meedoen aan de Dordtse gemeenteraadsverkiezingen voeren een groot historisch debat op 25 februari in de Wilhelminakerk. De journalisten Andre Diepenbroek en Hans Berrevoets zullen vanaf acht uur dit debat leiden.

Om de discussie op gang te brengen zullen Prof. Fred van Lieburg - kerkhistoricus aan de Vrije Universiteit van Amsterdam - en architectuurhistorica Drs. Elisabeth van Heiningen prikkelende stellingen presenteren rond thema's als communicatie, historisch erfgoed, religie en integratie.

Prof. van Lieburg vindt dat Dordrecht, gelet op de rijke historie, alles  in huis heeft om een openluchtmuseum van culturele integratie te worden. In zijn ogen kan Dordrecht uitgroeien tot een nationaal leerpark: 'In  Dordrecht wemelt het van monumenten van religieuze integratie'.

Volgens Elisabeth van Heiningen, voorzitter van de stichting Historisch Platform Dordrercht, ligt de zeggenschap over belangrijke monumenten in de stad te veel in handen van een select gezelschap. Zij wil de politiek leiders van PvdA, VVD, Beter voor Dordt, CDA, Groenlinks,  Christenunie/SGP, Verenigde Senioren Partij en D66 uitdagen en duidelijk maken dat de  burgers echt aan zet moeten komen: 'De Dordtse monumenten behoren aan de Dordtse burgerij'. Daarom tekent zij verzet aan tegen winstmakerij ten koste van  de historie van de stad Dordrecht. Van Heiningen is ook bestuurslid van de vereniging Oud-Dordrecht, die al meer dan elfhonderd leden telt.

Het historische debat, zes dagen voor de verkiezingsdag, is de finale van een dag in de Wilhelminakerk die al om half drie begint met een infomarkt met meer dan dertig orgnisaties. De vereniging Oud-Dordrecht, het Platform Stedelijke Herdenking en het Historisch Platform Dordrecht dragen de organisatie van de dag. De Wilhelminakerk verleent graag medewerking,  aldus wijkpredikant Ries van der Zouwen: 'Wij willen de ontmoeting tussen mensen stimuleren.'

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.