Ziekenhuis annuleert operaties op twee locaties na stroomstoring

25 februari 2010
Ziekenhuis annuleert operaties op twee locaties na stroomstoring

DORDRECHT - Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft na de stroomstoring van vanochtend uit voorzorg alle operaties in de locaties Dordwijk en Amstelwijck geannuleerd die op donderdag gepland stonden. Alleen eventuele spoedoperaties vinden vandaag nog plaats. Het ziekenhuis zal pas weer normaal opereren, wanneer volstrekt zeker is dat de stroomvoorziening van buitenaf betrouwbaar is en dat de eigen noodstroomvoorziening naar behoren werkt. Naar verwachting zal dit op vrijdag weer het geval zijn. Dordwijk en Amstelwijck werden vanochtend gedurende bijna een halfuur getroffen door de stroomuitval in delen van de regio.

De centrale noodstroomvoorziening die normaalgesproken tijdens een stroomstoring binnen 90 seconden voor ‘eigen stroom’ in het ziekenhuis moet zorgen, kwam in beide locaties niet op gang. Het ziekenhuis neemt dit zeer hoog op en zet alles op alles om de oorzaak hiervan spoedig te achterhalen en te zorgen dat deze situatie in de toekomst niet meer kan voorkomen. De noodstroomvoorziening wordt maandelijks streng gecontroleerd en getest.

De storing duurde van circa 8.50 tot circa 9.20 uur. De patiëntenzorg heeft gedurende de stroomuitval kunnen doorgaan, zij het met grote ongemakken voor een aantal patiënten.

Op de locatie Dordwijk moesten zes operaties worden gestaakt en op de locatie Amstelwijck drie. Dit waren allemaal geplande operaties, geen spoedoperaties.

Bij stroomuitval – ook wanneer de noodstroomvoorziening wél op gang komt – schrijft het standaardprotocol voor dat operaties op een verantwoorde manier worden beëindigd, in afwachting van een stabiele stroomvoorziening. De meest noodzakelijke apparatuur van operatiekamers heeft hiervoor een eigen accu, die een half uur stroom kan leveren. Deze apparatuur werkte naar behoren.

Ook de afdeling Intensive Care/Hartbewaking heeft een eigen noodstroomvoorziening. Deze heeft eveneens naar behoren gewerkt. De couveuses op de afdeling Neonatologie werkten tijdens de uitval ook op accu’s. De behandeling van een aantal nierdialysepatiënten werd gestaakt.

In de locatie Amstelwijck hebben vier mensen korte tijd vastgezeten in een lift, op Dordwijk niemand.

De algehele coördinatie en uitvoering van noodmaatregelen verliep goed. Hoewel ook het interne en externe telefoonverkeer ernstig gehinderd was, kwamen bedrijfshulpverleners in actie op de manier zoals ze zijn getraind, om bijstand te leveren waar nodig. Afdelingen die tijdens de storing extra middelen of reserveapparatuur nodig hadden, kregen deze snel aangeleverd.

Later op de ochtend functioneerden vrijwel alle processen en systemen weer naar wens.

Foto:Thymen stolk

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.