Operaties in Albert Schweitzer ziekenhuis weer op gang, noodstroomvoorziening hersteld

26 februari 2010

DORDRECHT - Alle operaties van patiënten in de locaties Dordwijk en Amstelwijck van het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn op vrijdag 26 februari weer volgens plan uitgevoerd. Zowel de stroomvoorziening van buitenaf als de interne noodstroomvoorziening van het ziekenhuis functioneert op de beide locaties in Dordrecht weer naar behoren.

Donderdagochtend werden alle operaties voor de rest van de dag uit voorzorg opgeschort na een stroomstoring die duurde van 8.50 tot 9.20 uur. Met de patiënten die donderdag niet konden worden geopereerd, is op korte termijn een nieuwe afspraak gemaakt.

Uit intern onderzoek is inmiddels komen vast te staan hoe het kon gebeuren dat de noodstroomvoorziening in beide locaties niet op gang kwam.

Op de locatie Amstelwijck was dit het gevolg van een technisch defect in het aggregaat. Het kapotte onderdeel is donderdag vervangen. Bij de laatste maandelijkse test werkte het apparaat nog normaal. Onderzocht wordt of dit defect bij het jaarlijks groot onderhoud aan het licht had moeten komen.

Op de locatie Dordwijk ging het om een menselijke fout. Het noodaggregaat wordt daar momenteel fors uitgebreid, om ook de nieuwbouw van noodstroom te kunnen voorzien. Na recente werkzaamheden is de apparatuur onbedoeld in een stand blijven staan waarin deze niet kon functioneren.

Het niet opstarten van de noodapparatuur op beide locaties hield dus geen verband met elkaar. Het ziekenhuis beraadt zich op een nog strikter testregime voor de noodaggregaten.

De centrale noodstroomvoorziening is erop gericht om het gehele ziekenhuis tijdens stroomuitval toch van elektriciteit te voorzien.

De afzonderlijke, lokale noodstroomvoorzieningen van afdelingen waar kwetsbare patiënten verblijven, zoals de operatiekamers, Intensive Care en Neonatologie, hebben tijdens de storing hun werk goed gedaan. Daardoor is de patiëntenzorg in het ziekenhuis geen moment onderbroken geweest.

Overigens is het bij stroomuitval altijd een standaardprocedure om operaties van patiënten zo spoedig mogelijk af te ronden, ook wanneer de centrale noodstroomvoorziening wél werkt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.