Tijdelijke opnamestop verpleegafdeling na 2e en 3e MRSA-geval

01 maart 2010

DORDRECHT - Op verpleegafdeling C (Chirurgie) van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Zwijndrecht worden tijdelijk geen nieuwe patiënten opgenomen. Deze maatregel is ingesteld nadat bij een tweede en een derde patiënt besmetting is geconstateerd met de ‘ziekenhuisbacterie’ MRSA. Vorige week kwam een eerste geval van MRSA op deze afdeling aan het licht.

De besmetting bij deze patiënt was aanleiding voor zogeheten ‘contactonderzoek’ onder 22 andere patiënten en enkele tientallen medewerkers.

De patiënten om wie het gaat, liggen in isolatie. Nu het aantal besmettingen is opgelopen tot drie, is een volgende fase ingetreden uit het MRSA-protocol om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen.
Hiervan maakt, behalve een opnamestop, ook deel uit dat medewerkers van andere ziekenhuisafdelingen alleen naar afdeling C mogen wanneer dat beslist noodzakelijk is en alleen onder beschermende maatregelen. Voor het halen en brengen van materialen, zoals was, afval, maaltijden en dergelijke mag niemand de afdeling op. Materialen worden voor de ingang van de afdeling afgeleverd en opgehaald.

Het ziekenhuis doet zijn uiterste best om nieuwe patiënten van Chirurgie op andere verpleegafdelingen onder te brengen. In het uiterste geval is het mogelijk dat op termijn operaties moeten worden afgezegd.

Patiënten die nu op afdeling C liggen, kunnen bij ontslag gewoon naar huis. Het bezoek van patiënten op de afdeling blijft mogelijk. Voor bezoekers gelden wel extra voorzorgsmaatregelen. Het betreft onder meer extra handhygiëne, beschermende kleding en mondkapjes.
 
MRSA is een in beginsel onschuldige bacterie die op de huid voorkomt. De bacterie is ongevoelig voor gangbare antibiotica. Bij gezonde mensen veroorzaakt de bacterie in de meeste gevallen geen infectie. Bij mensen met een verminderde weerstand kan MRSA infecties veroorzaken. 

In Nederland komt MRSA relatief weinig voor, veel minder dan in de meeste ons omringende landen in Europa, doordat in Nederland een strikt zogeheten ‘search & destroy’-beleid gevoerd. Hiermee gaan strenge controles en maatregelen gepaard.

Algemene informatie is te vinden op: http://www.asz.nl/patienten/patientenvoorlichting/folders/MRSA
en op www.mrsa-net.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.