Update: Krakers kantoorpand Keuringsdienst in Sterrenburg

01 maart 2010

DORDRECHT - Het gekraakte kantoorpand in hartje Sterrenburg - waar eens de keuringsdienst van waren zat - heeft weer nieuwe bewoners gekregen.  De krakers (reactie onderop) laten weten dat vanaf 2004 het kantoorpand toch in gebruik is. Ze geven achtergrond info.

Volgens waarnemers begonnen de krakers het reeds jarenlang gekraakte pand in Dordrecht  te ontruimen en hun spullen naar elders te brengen. Een nieuwe bestemming leek op komst te zijn .

Het schiet echter allemaal niet op mede door de gevolgen van de kredietcrisis. Daarom is er een voortdurende patstelling rond het pand en dat maakt het weer (evven) aantrekkelijk voor de krakers van alle leeftijden om het kantoorpand te blijven gebruiken.

Aan het pand zijn nieuwe spandoeken opgehangen waarop te lezen valt, dat nu het kabinet Balkenende is gevallen de zogeheten anti-kraakwet van tafel zou moeten.

Geen wet maakt de positie van de kraters ook sterker, want in Dordrecht is het dan nog steeds gebruikelijk dat pas een ontruiming mogelijk wordt als er direct een nieuwe bestemming voor handen is. De politie heeft in het verleden meermalen laten weten om meer dan één keer een gekraakte pand te ontruimen. Als er iets nieuws komt op de gekraakte plek, weegt het belang van de eigenaar het zwaarst.  Vanuit Den Haag hebben de krakers even geen last. De status van de anti-kraakwet is nu in Den Haag, dat alleen maar de tweede kamer de anti-kraakwet heeft aangenomen.

De illegale bewoners van het pand, die tot nu toe zijn gedoogd, vinden dat het kantoor nog steeds prima aan hun woonwensen voldoet. De kippen lopen weer rond in het groen. De vlag wappert in top. De caravans staan er weer op de achterplaats en er klinkt weer muziek.

In het verleden is het kantoorpand opgekocht door een projectontwikkelaar. Op de laatste ledenvergadering van de winkeliersvereniging van Sterrenburg werd duidelijk, dat er een sloopvergunning is voor het kantoorpand, maar nog steeds geen duidelijkheid over nieuwbouw. De winkeliers hopen dat de eigenaar van hun winkelcentrum de grond koopt en op de beeldbepalende plek aan de Galileilaan voor een grote nieuwe supermarkt zorgt van drieduizend hectare. Ook zijn woningen voorzien in een toren boven de winkels.  De projectontwikkelaar wil er nog steeds meer geld voor de grond krijgen dan de eigenaar van het winkelcentrum wil neertellen.  De winkeliers moesten dus vaststellen dat de patstelling dus een kwestie is van verschil tussen vraag en aanbod.

Overigens  niet  alleen de winkeliers, maar ook buurtbewoners hebben al meermalen aangedrongen op duidelijkheid rond het kantoorpand Keuringsdienst van waren.

In het gekraakte pand is het volgens de bewoners gezellig en wordt alweer muziek gedraaid. Ook krakers van andere steden komen weer op bezoek bij de keuringsdienst van waren in Dordrecht.  Als een vrachtwagen van de krakers in de weg staat om een buurtbewoner in zijn combi te laten vertrekken, wordt de vrachtwagen even aan de kant gereden.

Reactie van de kraakgroep pand keuringsdienst van waren:

vandaag las ik uw artikel over het kraakpand in Sterrenburg.
Ik vond het een leuk artikel om te lezen en er stonden voor mij zelfs nieuwe feiten in over de gang van zaken tussen de eigenaar en het winkelcentrum, erg interessant dus.

Wat betreft de gebeurtenissen in het pand vond ik toch twee onjuistheden.
Het pand is sinds 29 augustus 2004 gekraakt en sindsdien altijd bewoond en beheert. Het heeft dus nooit leeg gestaan.

Ook is kraken (nog) legaal. In de zesde alinea lees ik echter: "De illegale bewoners van het pand, die tot nu toe zijn gedoogd," De wet die dit mogelijk moet maken ligt momenteel voor behandeling bij de Eerste Kamer, die er morgen weer over vergadert. Zoals valt te lezen onder onderstaande link:

www.eerstekamer.nl/

Ik hoop dat u het bericht kunt updaten met deze informatie.

Succes met de website verder, ik zet hem in mijn RSS reader!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.