Centrum de Buitenwacht wil in Dordrecht leerplek zijn van mededogen (compassie)

28 maart 2010

DORDRECHT -Het Centrum de Buitenwacht wil mededogen of compassie als levenshouding en als actiehouding in de Dordtse samenleving blijven voeden. Coórdinator Rikie Bansberg laat weten dat er een klankbordgroep is opgericht.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseerde de Buitenwacht twee avonden over mededogen. Daarvoor werd samengewerkt met  het Platform dak- en thuislozen.  Alle politieke partijen uit de gemeenetraad deden aan het gesprek mee over mededogen.

Mededogen is geen blanco cheque waarmee elk optreden wordt vergoeilijkt, maar juist een sociale houding die perspectief geeft en ook grenzen durft te stellen. Daarom was de conclusie op de twee avonden dat mededogen niet tot dak- en thuislozen beperkt blijft, maar ook past bij mensen die last hebben van overlast omdat bepaalde centra voor laagdrempelige opvang in de buurt zijn.  De laatste kersttoespraak van HM de Koningin stond, volgens de voorzitter van het platform dak- en thuislozen Hans Berrevoes, ook in het teken van mededogen.

Na de twee bijeenkomsten heeft de Buitenwacht aangegeven, dat zij in Dordrecht een missie wil maken van het vorm en inhoud geven aan mededogen. Coordinator Rikie Bansberg schrijft hierover in de maandelijkse brief die het centrum uitgeeft:

Mededogen als een visioen, een droom waarmee we actie kunnen voeren. In De Buitenwacht is een klankbordgroep opgericht die met elkaar nadenkt over de betekenis van het woord, de belemmeringen, de voorwaarden, de kansen. Wat zou het prachtig zijn als straks met volledige instemming van iedereen die betrokken wil zijn, mededogen de ziel van onze missie wordt. Een kompas dat richting geeft, waar we elkaar op mogen bevragen. En de Buitenwacht als leerplek van mededogen. Een nieuw begin, nieuwe energie.

(de Buitenwacht is in 1982 opgericht door drie theologen met hun vrouwen als een plek van solidariteit in Krispijn. De mensen van het eerste uur woonden in Krispijn. De Zuiderkerk of later de  Johanneskerk werd uiteindelijk door stichting de Buitenwacht gekocht en verbouwd.)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.