Dordrecht ligt op 55 km hemelsbreed van piramide van Austerlitz

30 maart 2010

DORDRECHT -  De stad Dordrecht ligt soms nog ver weg zichtbaar aan de horizon. Een voorbeeld, waarvoor wel moet worden geklommen in de provincie Utrecht:

Wie Dordrecht op 55 km afstand wil zien, kan de Piramide van Austerlitz b bestijgen van steile trappen. Bovenop de herinnering aan de Franse bezetting van 1795 tot 1813 wordt Dordrecht vermeld. Utrecht ligt aan de horizon dichterbij, maar bij heel goed weer zou ergens in de verte iets van Dordrecht zichtbaar moeten zijn. 

De stad Dordrecht word in elk geval bovenop keurig gemeld met de kijkrichting erbij. Mogelijk zal vooral de toren van de Grote Kerk de stad zichtbaar maken, zoals dat al eeuwen en eeuwen gebeurt.

Bij Austerlitz wordt overigens vooral gesproken over de Franse tijd en is er weinig oog voor dat vanaf 1795 Nederland werd bezet door vreemde troepen. In november 1813 werd ook Dordrecht weer bevrijd door Kozakken en troepen uit Pruisen. Vooral het tentenkamp van de Kozakken op het Scheffersplein, toen nog de Beurs geheten, viel op. In 2013 kan in Dordt ook worden stilgestaan bij tweehonderd jaar bevrijding van de Franse bezetting.. Tot 1913 was er in de stad aandacht voor.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.