Dordrecht krijgt een linkse oppositie PvdA, D66 en Groen Links

07 april 2010

DORDRECHT -Met 23 van de 39 zetels gaat de nieuwe coalitie Beter voor Dordt (BVD), CDA en VVD regeren. Dat is de nieuwe politieke realiteit in Dordrecht.

GroenLinks, PvdA, D66, Christenunie/SGP en Verenigde Senioren partij (VSP) vormen samen de oppositie. Beter voor Dordt (BVD) is een lokaal gewortelde partij met politici met een breed politiek verleden.

Volgens de oude politiek krijgt Dordrecht voor de eerste keer een compleet linkse oppositie met PvdA, GroenLinks, D66, die elf zetels in de gemeenteraad bezetten. In het verre verleden konden de linkse partijen in Dordtse gemeenteraad nog bogen op een meerderheid. Zo kreeg de PvdA in 1974 voor de eerste keer drie wethouders met 21 van de 39 zetels (PvdA 19, PPR 1 en CPN 1).

Voor het politieke spel van de oppositie breken nieuwe tijden aan. Ook de PvdA zit in een nieuwe rol, die de partij in Dordrecht nooit eerder heeft gespeeld.

Drie van de vijf wethouders zijn bekend. Beter voor Dordt zal nog twee namen presenteren voor de raadsvergadering van 27 april, wanneer de nieuwe coalitie begint. CDA en VVD zaten met van Steensel en Van den Oever ook in de periode 2006-2010 in het dagelijks bestuur van de stad.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.