Unieke processie na 438 jaar voor film bij de Grote kerk Dordrecht

08 april 2010

DORDRECHT -Historisch gezien was er woensdag sprake van een unieke gebeurtenis: een filmopnamen voor Sonny Boy van een processie voor de Grote kerk.

Deze Godsdienstige plechtigheid was vanaf 1572 bij de Grote kerk niet meer voorgevallen en lange tijd zelfs door de burgerlijke gemeente verboden. Dat houdt dus in, dat na 438 jaar (!) met de Grote Kerk als achtergrond een processie mogelijk werd. De Grote Kerk is voor een film, die in 2011 uitkomt, weer een monumentaal decor geworden.

1572

Tot 1572 waren er enkele processies per jaar richting Grote Kerk, die toen in dienst stond van de RK missen. Bij de omwenteling in juli 1572 ging de Katholieke Grote kerk of Onze Lieve Vrouwe in gereformeerde handen over.  Processies verdwenen uit het stadsbeeld. In 1816 ging de Gereformeerde kerk Hervormd heten door een nieuw kerkelijk reglement waarbij Koning Willem 1 een belangrijk rol speelde. De processies kwamen niet terug.

Pas enkele jaren geleden gingen katholieken weer de straat op om het zogeheten Heilig Hout van Dordrecht van de OLV kerk aan de Brouwersdijk te brengen in de Antoniuskerk nabij het NS-station.  Dat heilig hout was niet verbrand bij de grote stadsbrand in 1457, die ook de Grote kerk trof. Ruim 55 jaar geleden kwam het terug in Dordrecht, maar de Grote kerk kon niet meer de plek zijn, dus verleende de OLV kerk tot de sluiting onde4rdak.

Het  reliek maakte Dordrecht mede tot de belangrijkste bedevaartsplaats in de vijftiende en zestiende eeuw in het voormalige graafschap Holland. Aan de stad werden zeven wonderen toegeschreven, waaronder maria verschijningen. Dit aantal werd wel buiten het graafschap gehaald, maar niet in het oude Holland.

Daarom is het markant te noemen dat anno 2010 filmopnamens plaats vonden voor een film met een processie erbij. Enkele jaren geleden is informeel nog het idee besproken om een proessie te lopen met iconen van de Oud Katholieke kerk aan de Voorstraat naar de Grote kerk. daarvan is toen afgezien, aangezien de Hervormde  gemeente die de Grote kerk in eigendom heeft de behoudende vleugel niet voor het hoofd wilde stoten.

Jan M. Wiersma - actief in de Antonoiuskerk, hoopt \van het lopen van een processie, nu 438 jaa na het verbod, weer een traditie te maken.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.