Museum weekend geslaagd

12 april 2010 door Chris Moorman

DORDRECHT - Het was weer een gezellig museumweekend en ook in Dordrecht stonden weer veel deuren open. Het museum van Gijn het Dordts museum, museum 40/45 ze waren allen te bezoeken. In het museum van Gijn waren weer veel zaken te zien. Vooral de film die permanent draait laat veel zien, ook over de regio. Bij de tentoonstelling over het veilinghuis Mak hangt er ook een werk van de Zwijndrechtse schilder Willy Sluiter. Het toont een portret van de veilingmeester Mak aan het werk.

Een van de aardigste musea in Dordrecht is wel het Geopad aan de Reeweg oost. Dit landschapkundig museum is gevestigd in twee huizen. Naast het landschapskundige deel is het bezichtigen van het huis op zich al een beleving. De art Nouveau inrichting is een lust voor het Oog. Het huis is tevens een rijksmonument. Dhr. Visser die vanuit zijn beroep  het geologische werk heeft gedaan is een kundig verteller.

Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan over de geologische oorsprong van Nederlandse gebieden. Ook over Dordrecht heeft hij vele publicaties geschreven die als wandelroute prettig te lopen zijn.Ook de Zwijndrechtse waard heeft hij ruimschoots onder de loep genomen. Ambtenaren uit dit gebied weten hem dan ook te vinden. De geschiedenis van Ambacht, Zwijndrecht en Heerjansdam komen dan ook prachtig aan bod.

Het museum is beperkt open maar biedt via twee huizen en een tuin een geweldig overzicht van de geologische oorsprong van gebieden in Nederland. Vele historische kaarten hangen aan de muur en geven een goed beeld hoe dingen van oorsprong waren en kunnen veranderen. Als begiftigd verteller kan Dhr. Visser uren vertellen. Mooi is de kaart van 1849 die nog goed laat zien dat de gemeente Meerdervoort nog een zelfstandige gemeente is en er geen enkele brugverbinding is met het eiland Dordrecht.
Het museum is beslist een aanrader.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.